Фото ілюстративне. Джерело: svt.se

У Швеції звинуватили російський "тіньовий флот" у шпигунстві

Так званий російський "тіньовий флот" використовується для експорту нафти в обхід санкцій. Його кораблі щодня пересуваються Балтійським морем. У Швеції вважають, що таким чином Росія, серед іншого, застосовує шпигунські методи.

Про це повідомило шведське видання SVT із посиланням на заяву командувача Військово-морських сил Швеції Єви Скуг Хаслум.

За її словами, "тіньовий флот" Росії щодня переміщується Балтійським морем і перевозить декілька сотень тисяч тонн нафтопродуктів.

Єва Скуг Хаслум пояснила, що країна стежить за переміщеннями та що є документи, які підтверджують, що деякі кораблі можуть використовуватися для шпигунства. Вона стверджує, що кораблі російського "тіньового флоту" можуть проводити радіорозвідку, тобто перехоплення повідомлень.

"Наприклад, ми знаходимо антени та щогли, які зазвичай не належать рибальському судну. Тому зрозуміло, що в того, що рухається в морі, іноді є й інші цілі в їхній діяльності", — додала вона.

Російський "тіньовий флот" складається зі старих, часто небезпечних для екології суден, які використовуються для експорту російської нафти в обхід санкцій. Близько половини морських перевезень нафти Росії зараз здійснюється через Балтійське море, йдеться про близько три мільйони барелів на день.

Як відомо, Росія активізувала роботу своїх агентів у країнах Заходу. При цьому спецслужбам цих країн не завжди вдається з ними боротися, хоча у переважній більшості таке знешкодження шпигунів відбувається вчасно.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр оборони Швеції Поль Йонсон заявив, що Україна зараз перебуває в надзвичайно складній ситуації, тому важливо, щоби Швеція зробила свій внесок в оборону країни. Зараз Стокгольм має у своєму розпорядженні чотири системи ППО Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.04.2024 21:18