Винищувач F-16. Джерело: mil.in.ua

Винищувачі F-16 уже менш ефективні: Залужний пояснив, у чому причина

Багатоцільові винищувачі F-16, які Україна отримає наступного року, стануть менш корисними, ніж могли би бути. Це пов’язано з тим, що Росія посилила свою протиповітряну оборону.

Таку думку висловив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв'ю Economist. За його словами, західні союзники надто обережно постачали Україні свої новітні технології та потужну зброю, побоюючись конфронтації з Росією.

"Вони нам нічого не зобов'язані давати, і ми вдячні за те, що маємо, але я просто констатую факти", — сказав Залужний.

Він зазначив, що, затримуючи постачання ракетних комплексів великої дальності й танків, Захід дозволив Росії перегрупуватися та посилити оборону після раптового прориву в Харківській і Херсонській областях наприкінці 2022 року.

"Ці системи були для нас найактуальніші минулого року, а прийшли лише цього року", — сказав генерал.

Так само літаки F-16, які Україна отримає наступного року, стануть менш корисними, припускає генерал, частково через те, що Росія вдосконалила свою протиповітряну оборону: експериментальна версія ракетної системи С-400 може досягати меж міста Дніпро.

Залужний наголосив на вирішальній ролі дронів і засобів радіоелектронної боротьби, які можуть перешкодити окупантам літати.

Нагадаємо, речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що перші винищувачі F-16 можуть з'явитися в Україні навесні 2024 року. Для ефективного захисту повітряного простору потрібно 150 літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.11.2023 14:02