Фото: armyinform.com.ua

Винищувачі НАТО у 2023 році понад 300 разів перехоплювали російські військові літаки

У 2023 році Повітряні сили країн Північноатлантичного альянсу понад 300 разів здійснювали перехоплення російських військових літаків, які наближалися до повітряного простору країн НАТО.

Про це йдеться на сайті блоку.

"Уздовж східного флангу НАТО російські військові літаки неодноразово не передавали код транспондера, що вказує їхнє становище та висоту, не надавали план польоту і не спілкувалися з авіадиспетчерами. Переважна більшість повітряних перехоплень були безпечними та професійними. Порушення повітряного простору НАТО російськими військовими літаками залишалися рідкісними і, як правило, короткочасними", — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, після початку російської військової агресії проти України НАТО здійснило значне посилення повітряної оборони на своєму східному фланзі. Це включає застосування більшої кількості бойових літаків, здійснення більшої кількості спостережних та розвідувальних польотів, збільшення кількості наземних засобів протиповітряної оборони тощо.

"Російська агресивна війна проти України створила найнебезпечнішу, протягом десятиліть, ситуацію з безпеки в Європі. Винищувачі НАТО несуть цілодобове бойове чергування та готові до негайних дій у випадку підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору союзників", — заявив з цього приводу Ділан Вайт, виконувач обов’язків речника Альянсу.

У Альянсі також наголосили, після неодноразових російських ударів по українській інфраструктурі, розташованій дуже близько до території НАТО, союзники перекинули до Румунії додаткові винищувачі. У жовтні 2023-го, після того, як у Балтійському морі стався розрив підводних трубопроводів, НАТО направило до регіону додаткові сили. 

У цьому році Альянс також провів свої найбільші за всю історію повітряні навчання, в яких понад 250 літаків пройшли підготовку для колективної оборони Альянсу в рамках Air Defender 23.

Нагадаємо, у січні 2024 року Іспанія відправить групу своїх військових і бойову техніку до Словаччини. До озброєння, зокрема, входитимуть танки Leopard і гелікоптери. Зокрема, йдеться про 600 солдатів, які в межах місії НАТО мають посилити кордони Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.12.2023 23:36