Фото: Pixabay

Виплата 15 тисяч грн "дітям війни": українців попередили про фейки у соцмережах

У соціальних мережах поширюють неправдиву інформацію про прийняття нового закону про статус "дитина війни", згідно із яким держава виплачує по 15 тисяч гривень допомоги.

Про це повідомила прес-служба Центру протидії дезінформації.

У фейковому відео, яке поширює TikTok йдеться про буцімто прийняття нового закону №4995 про статус "дитина війни", згідно з яким із 1 вересня 2024 року діти отримуватимуть по 15 тисяч гривень щомісяця протягом трьох років. 

До того ж цей відеозапис супроводжується скріншотами з порталу "Дія" про статус особи "дитина війни". Ідентифікатор послуги — 01199.

"Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Закон №4995, про який ідеться у відео, був прийнятий ще у 2017 році і він стосується забезпечення житлом сімей загиблих воїнів АТО", — наголосили в Центрі протидії дезінформації.

Також українцям пояснили, що за ідентифікатором послуги 01199 дійсно можна отримати статус "дитина війни", але йдеться лише про осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менш як 18 років.

"Подібні маніпуляції поширюються з метою клікбейту і введення суспільства в оману. Довіряйте лише верифікованим джерелам інформації", — наголосили в прес-службі.

Нагадаємо, раніше у кіберполіції України розповіли громадянам, як захиститися від комп'ютерних вірусів та не стати жертвами хакерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.09.2024 18:35