Нікол Пашинян. Джерело: росЗМІ

Вірменія може подати заявку на членство в ЄС через розбіжності з Росією, — Reuters

Вірменія може подати заявку на членство в Європейському Союзі через розбіжності у політиці з Російською Федерацією. Москва не може захистити Єреван від нападів Азербайджану.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Вірменії Арарата Мірзояна, пише Reuters. За даними джерела, Єреван намагається налагодити тісніші зв'язки із Заходом на тлі напруженості зі своїм "традиційним союзником" Росією.

"Багато нових можливостей сьогодні в основному обговорюються у Вірменії, і це не буде секретом, якщо я скажу, що це включає членство в Європейському Союзі", — заявив Мірзоян.

Reuters повідомляє, що глава уряду Вірменії Нікол Пашинян з моменту свого приходу до влади у 2018 році поглибив звʼязки з Заходом, при цьому викликаючи "гнів" Росії. Вірменія також звинувачує Росію в тому, що Москва не в змозі захистити її від давнього суперника — Азербайджану.

Як відомо, останнім часом Вірменія відходить від російського курсу. Минулого тижня прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян заявив про те, що Вірменія не була союзником Росії у війні проти України від початку вторгнення в лютому 2022 року.

Нагадаємо, наприкінці лютого Пашинян заявив, що участь Вірменії в Організації договору про колективну безпеку може бути юридично заморожена урядом країни. Це станеться у тому випадку, якщо не зміниться позиція організації щодо територіальної цілісності держави.

Нещодавно Вірменія надіслала офіційного листа в Москву з проханням, аби російські солдати залишили територію летовища "Звартноц". Наразі росіяни ведуть там службу. Їх мали б замінити прикордонні війська Вірменії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2024 22:33