Нікол Пашинян. Джерело: росЗМІ

Вірменія може заморозити участь в ОДКБ: у чому причина

Участь Вірменії в Організації договору про колективну безпеку може бути юридично заморожений урядом країни. Це станеться у тому випадку, якщо не зміниться позиція організації щодо територіальної цілісності держави.

Відповідну заяву зробив глава вірменського уряду Нікол Пашинян, пишуть "Новини-Вірменія".

"ОДКБ замість того, щоб виконувати свої зобов'язання перед Вірменією у сфері безпеки, навпаки — створює проблеми безпеки", — сказав Пашинян.

Політик переконаний, що ця позиція містить загрозу національній безпеці Вірменії. ОДКБ, за словами Пашиняна, всупереч власним зобов'язанням, згідно з якими мала б продемонструвати відповідну позицію з питання безпеки Вірменії, робить протилежні кроки.

"Що стосується того, що означає моя заява про те, що ми практично заморозили діяльність в ОДКБ, то вона означає таке: ми в ОДКБ не маємо постійного представника вже рік, ми не беремо участі в заходах на високому і найвищому рівні вже досить тривалий час. Звісно, в ОДКБ діє принцип консенсусу під час ухвалення рішень, тому ми нічого не блокуємо, але й не беремо участі з простої причини: у нас немає відповіді на запитання, чому маємо брати участь?" — наголосив прем'єр-міністр Вірменії.

Пашинян додав, що якщо ситуація не зміниться, то його країна готова піти на юридичне заморожування участі в ОДКБ.

Як відомо, членами ОДКБ є Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія і Таджикистан. Улітку Вірменія також відмовилася брати участь у навчаннях "Скеля-2023" в Білорусі під егідою Організації Договору про колективну безпеку. А на початку листопада Російська Федерація заявила, що сприйняла участь Вірменії в саміті щодо української Формули миру в Мальті як "демонстративний антиросійський жест".

Варто зазначити, що 13 жовтня президент Вірменії Ваагн Хачатрян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Таким чином країна зобов’язалася виконувати його рішення. Як відомо, раніше він видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

Нагадаємо, Вірменія пропонує Азербайджану підписати пакт про ненапад. Єреван не має претензій ні на яку територію Баку, окрім своєї суверенної землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.02.2024 17:55