Наталія Гуменюк. Джерело: Ukraine Media Center

Ворог накопичив "Циркони": Гуменюк попередила киян про небезпеку (відео)

Російська Федерація накопичила "Циркони" та може продовжити точковий ракетний терор України з акцентом на Київ. Такі удари завдаються ворогом переважно з південного напрямку.

Про це в ефірі телемарафону заявила керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк. Вона наголосила, що для ворога залишається пріоритетним спосіб терористичного тиску. 

"І коли є загроза балістичного озброєння з півдня, до прикладу, зазвичай підфарбовуються на мапі повітряних тривог якраз південні та південно-східні регіони. Досвід цієї пори показав, що використання таких ракет як "Циркон" з підвищеною дальністю свідчить про те, що повітряна тривога очевидна при застосуванні балістики з півдня буде проголошуватись аж до Київщини та північних регіонів", — сказала Гуменюк.

Керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня також повідомила, що у росіян є накопичення декілька десятків подібних ракет у Криму і "вони можуть продовжувати час від часу точковий терор з акцентом, у тому числі на столицю".

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару — 600-1000 кілометрів;
  • швидкість польоту — до дев'яти махів;
  • маса бойової частини — 300-400 кілограмів;
  • довжина — 8-10 метрів;
  • рушій — двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий — повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Нагадаємо, раніше британська розвідка проаналізувала наявну інформацію про застосування Росією проти України гіперзвукової ракети "Циркон". Припускається, що для її запуску російські військові використали систему берегової оборони К-300 наземного базування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.03.2024 09:29