Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар. Джерело: rtvslo.si

Впливова балканська країна оголосила, коли підпише з Україною безпекову угоду

Словенія та Україна незабаром підпишуть угоду про гарантії безпеки. Найімовірніше, це станеться вже наступного тижня — в четвер, 27 червня.

Про це повідомив сайт TV Slovenija з посиланням на заяву президентки Словенії Наташі Пірц Мусар. Вона зазначила, що 27 червня відвідає Київ, де, ймовірно, підпише безпекову угоду з Україною.

"Йдеться про зобов'язання продовжувати допомагати Україні стільки, скільки потрібно", — сказала Пірц Мусар.

Вона додала, що зміст словенсько-української безпекової угоди подібний до інших, які вже уклала Україна.

Зазначається, що угоду про гарантії безпеки розробили міністерства оборони та закордонних справ, і вона не є обов'язковим для виконання міжнародним договором, а лише виражає політичну волю щодо підтримки України. У зв'язку з цим уряд Словенії повинен взяти її до відома, що станеться, ймовірно, наступного тижня.

Як відомо, Україна підписала угоди про гарантії безпеки з понад 15 країнами. Серед них — найвпливовіші країни західного світу. Очікується, що 26 червня Європейський Союз і Україна теж підпишуть безпекову угоду.

Словенія — одна з європейських країн, яка підтримує Україну у війні з Росією. Любляна надала українській армії декілька пакетів допомоги. Зокрема, нещодавно в Україну зі Словенії прибули 26 бойових броньованих машин, три бойові машини піхоти, зенітні установки та іншу техніку. Також пакет допомоги містить партію безпілотників.

Нагадаємо, що на початку квітня учасники конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі підписали політичну декларацію, в якій висловили підтримку створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії й ініціативам щодо використання заморожених активів Росії на користь України. До документа приєдналися 44 держави, серед них і Словенія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.06.2024 16:52