Конференція в Гаазі. Джерело: соцмережа X

До заклику притягнути Росію до відповідальності за злочин агресії приєдналися 44 країни: перелік

Учасники конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі підписали політичну декларацію, в якій висловили підтримку створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії й ініціативам щодо використання заморожених активів Росії на користь України. До документа приєдналися 44 держави.

Про це повідомив сайт уряду Нідерландів.

Підсумковий документ підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Британія і США. Всього у конференції брали участь 57 країн.

У декларації країни засудили агресію Росії проти України як грубе порушення міжнародного правопорядку та нагадали про рішення суду ООН ще від 16 березня 2022 року, яким Росію зобов’язали припинити бойові дії.

Країни висловилися за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування та відповідальності за порушення міжнародного права, скоєні під час війни Росії проти України, включно зі злочином агресії.

Країни підтримали подальші розслідування та відзначили роль усіх інституцій, вже залучених до роботи, у тому числі Міжнародного кримінального суду, який видав безпрецедентний ордер на арешт Володимира Путіна.

Учасники конференції також підтвердили наміри працювати над створенням спецтрибуналу для притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України, що сприяло би покаранню вищого військово-політичного керівництва Росії, та "привітали значний прогрес у цьому напрямку", закликаючи держави та міжнародні організації допомогти з напрацюванням юридичної бази та міжнародної підтримки для завершення цього процесу.

У другому розділі декларації, що присвячений компенсації завданих Україні збитків, зазначили про початок роботи Реєстру збитків, який з 2 квітня розпочинає приймати заявки.

Країни-підписанти запевнили, що суверенні активи Росії у їхній юрисдикції залишаться замороженими, доки Росія не припинить агресію проти України та не сплатить за завдані збитки, а також погодили дискусії щодо можливості використання цих активів та доходів від них на користь України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував, що якщо на початку повномасштабної війни до ідеї спецтрибуналу ставилися скептично, то тепер її підтримують багато країн, і вона знайшла відображення у підсумковій декларації конференції.

"Вдячний усім країнам, які визнають важливість результатів у цьому питанні. Переконаний, що ми, працюючи разом, зможемо знайти всі необхідні рішення, щоби трибунал став реальністю. Потрібен ще один ривок, щоби завершити цю справу", — зазначив він.

Нагадаємо, вчора міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що в Гаазі розпочала працювати система відшкодувань збитків, яких зазнали громадяни України від вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.04.2024 08:37