Фото: Twitter Кулеби

В Гаазі запрацював реєстр відшкодування збитків Україні

Очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що у Гаазі почала працювати система відшкодувань збитків, яких зазнали громадяни України від вторгнення Росії. Також у вівторок, 2 квітня, в Гаазі розпочнеться конференція "Відновлення справедливості для України", в якій візьмуть участь 57 країн.

Про це пише The Guardian.

Зазначається, що в основному увага приділятиметься тим позовам, які стосуватимуться пошкодження або ж знищення житлової нерухомості під час війни. Загалом очікується, що в цій категорії надійде від 300 тисяч до 600 тисяч заяв.

"Надзвичайно важливо, що ми сьогодні тут зустрілися, не лише для того, щоб обговорити, як ми будемо притягувати Росію до відповідальності, але й запустити дуже конкретну процедуру, від якої може виграти кожен українець, який постраждав", — сказав Дмитро Кулеба.

Варто додати, що у 2023 році Європейський Союз ухвалив рішення про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих російською агресією проти України. Головний офіс буде функціонувати у Гаазі, а сателітний — у Києві.

Як запевняє Дмитро Кулеба, конференція "Відновлення справедливості для України", допоможе подолати безкарність й забезпечить жертвам компенсації. Ця конференція була організована Україною, Нідерландами та Європейською комісією.

Нагадаємо, що у березні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з очільником МЗС Великої Британії конфіскацію російських активівСторони порушили питання створення спеціальної міжнародної групи за участі України, яка напрацює юридичні шляхи, необхідні для конфіскації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 15:30