Фото: Офіс президента

Вступ України до ЄС: Зеленського в Румунії запевнили у підтримці початку переговорів цього року

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що його країна виступає за початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу до кінця 2023 року.

Відповідну заяву румунський лідер зробив під час спільної прес-конференції з лідером України Володимиром Зеленським.

"Сьогодні я підтвердив політичну та практичну підтримку Румунії щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу України та Республіки Молдова до кінця 2023 року. Я особисто виступатиму за це рішення в Європейській Раді у грудні", — сказав він.

Президента Румунії пояснив, що йдеться про рішення, яке підтвердить прогрес, досягнутий Україною та Молдовою попри дуже складні умови. 

"Це буде і стратегічним рішенням для Євросоюзу. Водночас я підкреслив важливість проведення всеохопних реформ для вступу в ЄС, для забезпечення стійкості держави та українського суспільства", — додав Йоганніс.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.​
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин.

На якому етапі виконання вимог перебуває Україна 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 26 вересня повідомив, що Кабінет міністрів завершив виконання всіх семи рекомендацій для початку переговорів щодо членства у Європейському Союзі. Він наголосив, що Україна очікує отримати в жовтні позитивну оцінку в межах Звіту щодо пакета розширення Євросоюзу. А потім буде голосування Європейської ради, яке відкриє дорогу до переговорів про вступ нашої країни до ЄС.

Водночас Шмигаль додав, що Україна цілком зрозуміло каже, що не хоче, щоб її обдурили членством у Європейському Союзі у наступних етапах. Київ прагне стати "повноцінним кандидатом на повноправне членство" в Європейському Союзі та не миритиметься із повільним вступом.

Раніше голова фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія заявив, що Верховна Рада ухвалила майже всі законопроекти, які вимагав Європейський Союз для початку перемовин про вступ України до ЄС.

За даними Bloomberg, Європейська комісія готується рекомендувати розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі. Ймовірно, це станеться у жовтні. Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна прагне почати переговори щодо вступу до Європейського Союзу до кінця 2023 року.

Водночас очільниця представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає, що, якщо країна збереже поточний темп реформ, то зможе стати членом ЄС у 2030 році, оскільки це реалістичний термін.

Нагадаємо, голова Європейської ради Шарль Мішель вважає, що Україна може увійти у Європейський Союз вже у 2030 році. Це станеться у тому випадку, якщо обидві сторони виконають поставлені перед ними умови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.10.2023 16:09