Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Вступ України в Євросоюз і НАТО: Зеленський провів важливу нараду

Під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський повідомив, що провів нараду щодо української європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Зеленський повідомив, що на нараді обговорили те, що потрібно зробити зараз — до середини грудня, аби Євросоюз виконав свою обіцянку щодо початку переговорів з Україною у відповідь на прогрес України — на виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. Також на цій нараді обговорили й те, як Україна рухається надалі у відносинах із НАТО — в інтеграції в Альянс.

"Був доволі широкий склад учасників — усі сфери, які залучені, усі наші інституції, від яких ми очікуємо активності. Голова Верховної Ради України, глава уряду, профільна віцепремʼєр-міністерка, міністр оборони, міністр закордонних справ, керівник Офісу та профільні заступники, начальник Генерального штабу", — сказав Зеленський.

Він наголосив, що передусім обговорили питання щодо переходу наших Сил оборони на стандарти НАТО у різних сферах. 

"Багато що вже зроблене. Але й закупівлі, і планування, і багато внутрішніх процедур заслуговують на модернізацію. Потрібні й кроки, яких зараз очікують наші воїни. Є й чітка налаштованість Міністерства оборони на відповідні рішення. Є й хороша, змістовна комунікація з партнерами в Альянсі — ми справді спільно працюємо заради подальшого посилення нашої євроатлантичної спільноти", — додав Зеленський.

Глава держави повідомив, що на нараді також обговорили питання, які стосуються інтеграції у Євросоюз.

"Сьогодні погодили перелік заходів і кроків, які можуть додати необхідної єдності європейській спільноті. Більшість партнерів чітко бачать наш прогрес — повне виконання Україною всіх рекомендацій. Реалізуємо зараз і те, що мали б реалізувати ближче до весни — згідно з погодженими планами. Кожен у ЄС має побачити, наскільки серйозно налаштована Україна, наскільки чітко ми виконуємо те, що потрібно", — додав Зеленський.

За даними  Reuters, початок перемовин щодо вступу України у Євросоюз може бути перенесений на пізніший термін. Раніше його планували ухвалити у грудні 2023 року на саміті ЄС у Брюсселі.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Своєю чергою заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква повідомив, що переговори про вступ до Європейського Союзу Україна планує офіційно розпочати на початку 2024 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.11.2023 22:43