Фото: Кирило Буданов. Джерело – armyinform.com.ua

"Вже триває фінальний етап": Буданов повідомив про постачання Україні винищувачів F-16

Наразі триває фінальний етап у процесі постачання Україні американських винищувачів F-16. Пілоти завершують навчання, тому навесні є усі шанси побачити літаки у небі.

Про це повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов у коментарі ICTV. Він також наголосив, що питання постачання F-16 Україні вже вирішено і на засіданні у форматі "Рамштайн" обговорювалися технічні деталі.

На питання, коли винищувачі будуть в Україні, Буданов відповів, що це питання найближчих місяців.

"Почекайте. Це швидко, це вже фінальний етап. Ви знаєте, що наші пілоти завершують навчання, тому всі можуть вирахувати. Це не так і важко. Я сподіваюся, що навесні їх і побачимо у небі", — сказав глава української розвідки.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Нагадаємо, Сили оборони покладають великі сподівання на американські винищувачі F-16, які мають передати союзники. Літаки володіють широким спектром озброєння, завдяки чому їх можна застосовувати на різних відтинках фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 23:33