Фото: Офіс президента України

WP: Під час "Рамштайну" країни НАТО запропонують конкретні кроки щодо вступу України до Альянсу

Український лідер Володимир Зеленський представить свій план перемоги на зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". На саміті, який відбудеться за участю президента США Джо Байдена, очікуються рішучі кроки щодо підтримки України. 

Про це повідомляє The Washington Post.

Видання нагадало, що пройшло більш ніж тиждень з того часу, як президент України Володимир Зеленський представив свій "переможний план" щодо припинення війни з Росією вищим посадовим особам США, проте деталі стратегії й те, як вона була сприйнята, залишаються неясними, а Київ щосили намагається отримати додаткову міжнародну підтримку лише за місяць до виборів у США.

Адміністрація Зеленського досі тримала у секреті пункти плану перемоги, яким поділилися з президентом Джо Байденом та іншими високопосадовцями, але, ймовірно, він залежить або від прискореного членства в НАТО, або від обов'язкових гарантій безпеки з боку західних партнерів України.

Поїздка, яку українські чиновники розглядали як ключову нагоду для Зеленського продати Сполученим Штатам, як підтримати Україну в майбутньому, не знайшла відгуку у Вашингтоні. Байден зберіг свою позицію щодо заборони ракет, що постачаються США, більшої дальності для ударів по території Росії, і Зеленський опинився під політичним перехресним вогнем, оскільки впливові республіканці значною мірою критикували або нехтували ним. Зустріч із кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом — перша для Зеленського з початку війни — була організована поспіхом після того, як Трамп спочатку заявив, що не планує зустрічатися.

Дії Зеленського щодо США посилили тривожне невизначене становище, в якому зараз перебуває Україна, покладаючись на США як на свого головного союзника з питань озброєння проти Росії, але не знаючи, як довго триватиме ця підтримка, оскільки увага до війни сходить нанівець уже третій рік, а також у зв'язку із новою ескалацією на Близькому Сході.

Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги наступного тижня на зустрічі Контактної групи з оборони України в Рамштайні, Німеччина, на якій буде присутній Байден. Після того, як Зеленський не зміг домогтися зняття обмежень на ракети, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час конференції в Німеччині, сказав західний дипломат, який говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатне питання.

Зокрема, дипломат повідомив, що країни НАТО розглядають способи надання Україні більш конкретних кроків для майбутнього членства в альянсі, хоча, ймовірно, вони ще не відповідають терміновим заходам, про які просив Київ.

Нещодавно президент Володимир Зеленський назвав головну ціль майбутнього "Рамштайну". Засідання вимагає визначити дії, як посилити тиск на Російську Федерацію за війну й встановити справедливий мир.

Раніше журналісти видання Spiegel інформували, що Байден приїде з візитом до Німеччини з 10 по 12 жовтня. Він планує запросити лідерів Франції та Великої Британії, щоб обговорити підтримку України. Медійники акцентували, що наступного місяця відбудеться другий візит президента США до Німеччини за час перебування на посаді, проте перший державний. Байден здійснив свій перший двосторонній візит у Німеччину як президент США 2022 року, коли відвідав саміт G7 в Ельмау в Баварії.

Нагадаємо, 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що українська та американська сторони активно готуються до зустрічі у форматі "Рамштайн".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2024 11:21