Крилата ракета "Буревісник" на ядерній установці. Джерело: росЗМІ

Ядерна риторика Кремля: в ISW пояснили, чому вона не повинна лякати Захід

Погрози Росії застосувати ядерну зброю є частиною стандартної інформаційної операції, спрямованої на стримування західної допомоги Україні. Заяви Кремля не повинні лякати Захід.

До такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War), які проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса.

Він застеріг Захід від занепокоєння щодо стандартного брязкання російською ядерною зброєю, яке аналітики вже давно визначили як частину зусиль Кремля зі сприяння самостримуванню Заходу та впливу на ключові моменти в політичних дебатах щодо підтримки України.

Бернс заявив, що президент Росії Володимир Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід. Він також додав, що, за оцінками ЦРУ, російські війська могли розглядати можливість застосування тактичної ядерної зброї в Україні восени 2022 року та що він контактував з цього приводу з директором Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним.

Російська риторика, найімовірніше, була та є частиною стандартної інформаційної операції, спрямованої на стримування західної допомоги Україні у сфері безпеки, ніж показником російської готовності застосувати ядерну зброю.

Кремль неодноразово звертався до погано завуальованих загроз ядерного протистояння між Росією та Заходом у ключові моменти західних політичних дискусій про подальшу військову допомогу Україні, наприклад, восени 2022 року, щоби викликати страх у тих, хто ухвалює рішення. За оцінками ISW, Росія навряд чи застосує ядерну зброю в Україні чи деінде.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російські мілітарні блогери продовжують розповідати про те, як Кремль кооптує обраних блогерів для регулювання поширення інформації в Росії. Проте Кремлю поки що не вдалося залучити чи змусити замовкнути всіх російських лідерів думок.
  • Слідчий комітет Росії розслідує "масову бійку" між російськими ультранаціоналістами та мешканцями Середньої Азії в Афіпському Краснодарського краю на тлі посилення ксенофобії щодо мігрантів і нацменшин у Росії.
  • Російські війська здійснили контрудари в Курській області на тлі продовження наступальних дій українських військ у цьому районі 8 вересня.
  • Російські війська нещодавно просунулися під Торецьком і незначно просунулися поблизу Часового Яру.
  • Російський мілітарний блогер, який раніше служив інструктором підрозділу "Шторм-З", 8 вересня заявив, що російським військовим необхідно вдосконалити підготовку командирів підрозділів безпілотників.

Нагадаємо, на початку вересня американські дослідники зазначали, що під російською Вологдою, ймовірно, розгорнуть крилату ракету на ядерній енергетичній установці "Буревісник". Її диктатор Володимир Путін називав здатною обходити всі системи протиракетної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.09.2024 07:34