Ракета "Буревісник". Джерело: росЗМІ

Американські дослідники показали місце розгортання небезпечної ядерної ракети Росії

Під російською Вологдою, ймовірно, розгорнуть крилату ракету на ядерній енергетичній установці "Буревісник". Її диктатор Володимир Путін називав здатною обходити всі системи протиракетної оборони.

Такий висновок зробили американські дослідники Декер Евелет і Джеффрі Льюїс. Їх цитує агенція Reuters.

Аналітик дослідницької й аналітичної організації CNA Евелет разом із Льюїсом з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї проаналізували супутникові знімки компанії Planet Labs за 26 липня й ідентифікував будівництво нових об’єктів біля сховища ядерних боєголовок у районі військового містечка "Вологда-20".

За оцінкою Евелета, йдеться про дев'ять горизонтальних пускових майданчиків, розташованих трьома групами всередині високих берм, призначених для захисту від атаки або детонації внаслідок випадкового вибуху.

Він розповів Reuters, що цей об’єкт, розташований за 475 кілометрів на північ від Москви, "призначений для великої стаціонарної ракетної системи, а єдиною великою стаціонарною ракетною системою, яку Росія зараз розробляє, є "Буревісник".

Евелет і Льюїс вважають, що розгортання "Буревісника" під Вологдою, де розташовані ядерні заряди, дозволить російським військовим швидко запустити зброю в разі потреби.

Місце розгортання ядерної ракети

Джерело: сторінка Декерета Евелета в мережі X

Про систему 9М370 "Буревісник", яку НАТО ідентифікує як SSC-X-9 Skyfall, уперше стало відомо 2018 року. Тоді Путін заявив, що вона має майже необмежену дальність польоту та може обійти американську протиракетну оборону, але експерти ставлять під сумнів такі твердження.

За даними правозахисної Ініціативи з протидії ядерній загрозі, з 2016 року відбулися щонайменше 13 випробувань "Буревісника", з яких лише два виявилися частково успішними. Під час одного з невдалих випробувань 2019 року, коли намагалися забрати незахищений ядерний реактор, стався вибух, тоді загинули щонайменше п’ять людей.

Про технічні характеристики "Буревісника" також відомо небагато. Сам Путін казав, що ракета має майже необмежений радіус дії, хоча експерти називають число у 23 тисячі кілометрів. Крім того, вони вважають, що "Буревісник" летітиме на дозвуковій швидкості, тож його зможуть зафіксувати в польоті.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив у коментарі російським пропагандистам, що Росія змінить свою ядерну доктрину, опираючись на власний аналіз останніх "конфліктів і дій" країн Заходу у зв'язку з так званою "спеціальною військовою операцією".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.09.2024 19:50