Вільям Бернс. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У ЦРУ назвали період війни, коли ризик застосування Росією ядерної був особливо великим

Росія готувалася застосувати тактичну ядерну зброю 2022 року. Тоді ризик переходу війни в нове дуже загрозливе русло для світу був особливо великим.

Про це заявив очільник Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс під час виступу на фестивалі FT Weekend у Лондоні. Його цитує видання Telegraph.

За його словами, застосування ядерної зброї могло відбутися восени 2022 року, коли українські війська проводили успішний контрнаступ на Харківщині та Херсонщині.

Він заявив, що в той момент президент США відправив його до Туреччини, де Бернс мав зустрітися з очільником служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним. Там американський розвідник мав пояснити російському колезі, якими стануть наслідки такої ескалації.

"Я не думаю, що ми можемо дозволити собі бути заляканими цим брязканням шаблями чи ультиматумами, але ми повинні пам'ятати про це", — сказав Бернс.

У Білому домі зустріч Бернса та Наришкіна описували як "передання послання": "Він передає повідомлення про наслідки застосування Росією ядерної зброї та ризики ескалації для стратегічної стабільності".

Як відомо, ще тоді деякі провідні світові видання писали, що після українського контрнаступу на Півдні наприкінці 2022 року США "ретельно готувалися" до застосування Росією тактичної чи стратегічної ядерної зброї у війні проти України.

Якраз тоді росіяни розпочали поширювати інформацію про те, що Україна начебто має намір застосувати проти Росії «брудну бомбу», яку, як побоювалися американські чиновники, могли використати як прикриття для російської ядерної атаки.

Нагадаємо, директор Центрального розвідувального управління США Білл Бернс і начальник Секретної розвідувальної служби Великої Британії Річард Мур написали у спеціальній колонці для видання Financial Times, що американська та британська розвідки об'єдналися у протистоянні Росії, яка веде агресивну війну на території Україні. Тож Путіну не вдасться погасити її суверенітет і незалежність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2024 10:34