Фото: ДПСУ

Як блокада кордону вплинула на ВВП України: відповідь Мінекономіки

Попри блокаду українського кордону польськими автоперевізниками, економіка нашої держави продовжує відновлюватися. За попередніми оцінками, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у листопаді 2023 року, порівняно з цим періодом минулого року, становить близько 4%.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки України.

Зазначається, що у підсумку за січень-листопад 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

"У листопаді 2023 року майже місячне блокування польськии автоперевізниками польсько-українського кордону було основним негативним фактором для виробників-експортерів та виробників, залежних від імпортної сировини при доставці продукції автомобільним транспортом", — зазначила перший віцепрем'єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, робота українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону. В першу чергу, цим скористались виробники аграрної та металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд та залізничні перевізники.

"За нашими оцінками, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і  у підсумку за попередніми оперативними оцінками Мінекономіки спостерігалося зростання ВВП на рівні 4%", — зазначила вона. 

Також у листопаді уповільнилося зростання споживчих цін — до 0,5% за даними Держстату (після 0,8% у попередньому місяці). Загалом річні темпи інфляції і далі сповільнювалися — з 5,3% у попередньому місяці до 5,1% у листопаді. Це навіть менше ніж в деяких країнах Євросоюзу. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що попри економічний спад на початку повномасштабної війни зараз економіка України демонструє позитивні сигнали та високу адаптивність. Зокрема, державі вдалося взяти під контроль інфляційні процеси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.12.2023 16:59