Павло Клімкін. Джерело: Facebook

Як НАТО може відповісти на російські провокації: версія українського дипломата

У статуті НАТО є спеціальна стаття, яка дозволяє ініціювати виняткову процедуру термінових консультацій країною-членом Північноатлантичного альянсу. Таке може відбутися, якщо ця країна відчуває реальну загрозу.

Про це нагадав колишній міністр закордонних справ України (2014-2019) Павло Клімкін в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За його словами, йдеться про четверту статтю статуту НАТО, про яку у нас знають менше, ніж про загальновідому п’яту статтю, що передбачає спільні дії Альянсу в разі нападу на одного учасника НАТО.

"Стаття четверта стверджує, що якщо будь-який член НАТО відчуває якусь зовнішню загрозу для себе, то він може розпочати або ініціювати спеціальну процедуру термінових консультацій... Як на мене, і поляки, і румуни мали би це зробити”, — вважає український дипломат.

На думку Павла Клімкіна, НАТО поки що свідомо займається пониженням ставок.

"Я розумію обережну реакцію, небажання і деяких лідерів, і деяких військових НАТО прямої конфронтації. Одначе, це питання для обговорення в рамках НАТО. І, як на мене, сильна відповідь НАТО полягала би в тому, що після кожного такого випадку проводити такі спеціальні консультації та розуміти, якою буде відповідь", — наголосив колишній міністр закордонних справ.

Нагадаємо, як заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна, в НАТО припускають, що можуть збивати російські ракети, які летять у бік території Північноатлантичного альянсу. Там вважають, що агресор не повинен нав'язувати Альянсу якісь правила.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.03.2024 22:13