Фото: Генштаб ЗСУ

Як припинення вогню позначиться на війні України з Росією: в ISW вказали на очевидний факт

Будь-яке припинення вогню під час російсько-української війни піде на користь країні-агресору. Це надасть Москві час для відновлення і перегрупування для майбутніх наступальних кампаній з тими ж максималістськими цілями та подальшого територіального захоплення в Україні.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики наголошують, що вимоги Росії щодо українського "нейтралітету" і мораторію на розширення НАТО завжди були й залишаються одним з головних виправдань вторгнення Путіна в Україну, і будь-яка гіпотетична поступка щодо цих вимог означала б серйозний стратегічний і риторичний відступ з боку диктатора, на який він навряд чи зважиться зараз.

В ISW переконані, що кремлівські заклики до "нейтралітету України" — це вимоги, щоб Київ вніс зміни до своєї Конституції для подальшого вилучення зобов'язання щодо набуття членства в НАТО і зобов’язань не вступати до НАТО або Європейського Союзу.

Аналітики згідно із зібраними даними зазначають, що вимоги щодо такого "нейтрального статусу" є метою десятилітніх зусиль Путіна, спрямованих на те, щоб вимагати змін у НАТО, які послабили б Альянс до такої міри, що він був би не в змозі стримувати або перемогти майбутню російську агресію у Східній Європі.

Водночас у звіті вказується, що глава Кремля навряд чи піде на поступки, оскільки він не припинить ставити собі за мету контролювати Україну і послабити НАТО, якщо тільки не зазнає розгромної поразки.

У проаналізованих джерелах інформації зазначається, що російські публічні особи можуть імітувати зацікавленість у поступках щодо місця України в західних інституціях, намагаючись спонукати Захід до випереджувальних поступок щодо територіальної цілісності України.

У повідомленнях про відкритість Путіна до переговорів через негласні канали не згадується про готовність РФ відмовитися від будь-якої окупованої української території.

Російські офіційні особи продовжують вказувати на те, що максималістські цілі Путіна не виключають анексії Росією окупованих українських територій або додаткових територіальних завоювань в Україні.

Аналітики додають: вступ України до Євросоюзу і НАТО є тривалим процесом, який не стане можливим одразу після будь-якого припинення вогню, досягнутого переговорами. У цей час Росія може спробувати тимчасово вдавати згоду з цими вимогами, щоб якнайшвидше зміцнити контроль над захопленими територіями.

Фахівці додають, що "немає жодних підстав вважати, що Путін не відмовиться від будь-яких зобов'язань дозволити Україні інтегруватися в західні політичні, економічні та військові інститути, доки російські військові можуть переслідувати свої цілі, щоб не дати Україні це зробити".

В ISW наголошують, що Путін вже порушив попередні зобов'язання Росії не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, включно з Кримом, взяті в 1991 і 1994 роках.

Нагадаємо, нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що, попри значні військові зусилля, російському диктатору Володимиру Путіну не вдасться досягнути своїх цілей в Україні. Після майже двох років війни Україна зараз ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.01.2024 07:52