Фото: Telegram Рамзана Кадирова

Як смерть Кадирова вплине на путінський режим: роз'яснення розвідки

Можлива смерть глави Чечні Рамзана Кадирова стане проблемою для Кремля. Його втрата позначиться на стабільності всієї "архітектури режиму Путіна".

Відповідну заяву зробив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону. Він заявив, що Кадиров перебуває у важкому стані.

"Стосовно Кадирова, на жаль, поки що не маємо крапки у цьому питанні. Але інформація про кому справді була. Не будемо підтверджувати, але констатуємо, що важкий стан. Це сьогодні те, що можна стверджувати точно", — сказав Юсов.

Представник розвідки наголосив, що стосовно інших сценаріїв стану здоров'я Кадирова немає достеменно перевіреної інформації, якою можна оперувати. Юсов додав, що втрата дієздатності чеченським диктатором матиме наслідки не лише для самої Чечні, але й для решти Північного Кавказу.

"Навіть можливо, якщо не смерть, то суттєві проблеми зі здоров'ям, які - сьогодні вже очевидно можна констатувати — є у Рамзана Кадирова, будуть впливати на ситуацію. На фінансові потоки, перерозподіл політичної влади в середині режиму Путіна. Це означає для України й усіх добрих людей і поневолених народів так званої Російської Федерації добрі звістки, які необхідно використовувати та розвивати для захисту прав тих самих поневолених народів", — додав Юсов.

Хто може замінити Кадирова у Чечні

Коментуючи можливі кандидатури нового правителя Чечні, представник української розвідки зазначив, що сам Кадиров розглядав кілька варіантів щодо цього.

"Але проблема будь-якої зашкарублої й авторитарної влади така, що наступника заздалегідь світити важко і готувати важко. Які б не були плани — буде жорстока боротьба і за наступництво Кадирова, і за наступництво Путіна. У цій боротьбі будуть брати участь усі й згори у Москві, і серед оточення Кадирова. Тобто, це не якийсь легітимний процес. Це буде жорстка і точно кривава боротьба. Зрештою таку систему вони для себе будували", — додав Юсов.

Він переконаний, що ті сили, які роками розраховували на право чеченського народу на незалежність і власну державу — отримають нові імпульси та інструменти для боротьби.

Що відомо про стан Кадирова

У мережі останні кілька днів фігурує інформація про можливу смерть Рамзана Кадирова. Одні джерела стверджують, що він у комі, інші — що переніс операцію з пересадки нирки, але орган не прижився. Офіційного підтвердження немає.

Днями біля лікарні, де, ймовірно, і перебуває Кадиров, була помічена незвичайна активність елітних авто на чеченській реєстрації. Офіційно Кадиров із липня перебуває у відпустці. Принаймні, такий документ нещодавно зʼявився у відкритому доступі. У Кремлі ж коментувати чутки про стан глави Чечні відмовляються. 

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили інформацію про критичний стан глави Чечні Рамзана Кадирова. Відповідну заяву зробив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

"Так, справді, є інформація, що військовий злочинець Кадиров перебуває у важкому стані і хвороби, які були — загострились і спричини до такого важкого стану", — сказав він.

За словами Юсова, дані про критичний стан глави Чечні підтверджуються з різних джерел. Наголошується, що йдеться не про поранення.

"Інформація підтверджується з різних джерел у медичних та політичних колах. Мова йде не про поранення. Інші деталі потребують додаткових уточнень. Він хворіє давно, і йдеться про системні проблеми зі здоров'ям. Але останні кілька днів він перебуває у важкому стані", — сказав представник розвідки.

Водночас у Кремлі відмовляються коментувати ситуацію з Кадировим. Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що стан здоров’я кремлівської маріонетки нібито не є питанням адміністрації президента РФ.

Нагадаємо, раніше розвідка Великої Британії повідомила, що чеченський лідер Рамзан Кадиров визнав, що його батальйон "Восток-Ахмат" перебуває на Оріхівській ділянці фронту Запорізької області. Такою заявою Кадиров намагається вислужитись перед російським диктатором Володимиром Путіним та показати значну роль його військ у війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2023 22:15