Фото: Запорізька обласна державна адміністрація

Як українці ставляться до проведення виборів під час війни: дані опитування

Абсолютна більшість українців ставляться негативно до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни.

Про це свідчать результати опитування що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року.

Серед 2016 респондентів віком від 18 років 56% опитаних не підтримують проведення виборів (президентських чи парламентських) під час війни в Україні. Лише 28% опитаних громадян ставляться позитивно до цієї ідеї. 

Підтримка ідеї проведення виборів до завершення війни залежить від рівня довіри до чинної влади, насамперед до президента України Володимира Зеленського. Так, серед тих, хто довіряє гарантові, лише 17% підтримали б такі вибори (не підтримали б — 69%), тоді як серед тих, хто йому не довіряє — відповідно 41% і 42%.

Меншою мірою підтримка ідеї проведення президентських та парламентських виборів до завершення війни залежить від рівня довіри до Верховної Ради. Так, серед тих, хто їй довіряє, 23% підтримали б такі вибори (не підтримали б — 63,5%), а серед тих, хто їй не довіряє — відповідно 30% і 54%.

Вибори в Україні

У 2024 році в Україні мали б відбутися президентські вибори — вони були заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи пішов б він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки б відбулися.

Раніше Стефанчук уже заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, згодом голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що "ніхто не погодиться" на війну, яка триватиме ще довгі роки. Водночас якщо бойові дії продовжаться, то Київ шукатиме рішення для проведення виборів

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.10.2024 19:20