Фото: epravda.com.ua

Як війна проти України вплинула на російську економіку: пояснення британської розвідки

Війна проти України негативно вплинула на економіку країни-агресорки. Зокрема, це відображається на курсі рубля та цінах у Росії.

Про це повідомила розвідка Великої Британії.

Зазначається, що через те, що РФ продовжує нарощувати витрати на оборону коштом інших сфер, існує ризик перегріву російської економіки.

Розвідки наголосили, що центральний банк РФ підвищив свою процентну ставку на 1% до нової базової ставки 16%, що стало вже п'ятим підвищенням з липня 2023 року, коли базову ставку встановили на рівні 6,5%.

Водночас інфляція в Росії наприкінці 2023 року продовжувала прискорюватися, піднявшись до 7,5% у річному обчисленні у листопаді порівняно з 6,7% у жовтні. Загалом, за оцінками російської статистичної служби, інфляція у 2023 році становитиме 7,4%, що майже вдвічі перевищує цільовий показник центрального банку.

"Продовження вторгнення РФ в Україну з високою ймовірністю негативно вплине на перспективи російської економіки", — наголосили британські розвідники.

Нагадаємо, раніше розвідка Великої Британії заявляла, що заяви про поповнення російської армії у 2023 році на ще півмільйона осіб є перебільшенням. Водночас аналітики схиляються до думки, що основний мобілізаційний тягар все ж таки лягає на бідніші регіони й сільську місцевість. 

Додамо, за інформацією Інституту вивчення війни (ISW), російські війська готуються розпочати новий наступ найближчими тижнями, як тільки земля на Сході та Півдні України замерзне. Проте не варто очікувати суттєвих проривів на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.01.2024 12:51