Фото: Офіс президента

Як Європа може наблизити перемогу України: Зеленський озвучив план дій

Президент Володимир Зеленський виступив на саміті Європейської політичної спільноти. Там гарант розповів про існування відомого Європі плану, який дозволить Україні впоратися з російською агресією.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За словами Зеленського, є три кроки, за якими Європа може допомогти Україні перемогти державу-агресора у війні.

"Перше — це повний захист від російського терору, передусім на землі, але також на небі",  пояснив він.

Гарант закликав Захід надавати Україні бойові літаки та системи ППО, які дозволять Україні отримати перевагу на полі бою. Наступний крок, за словами очільника держави, вступ України до НАТО та ЄС. До того ж, на думку Зеленського, в довгостроковому періоді місце в ЄС отримають не тільки Молдова з Грузією, а і Білорусь.

"На саміті НАТО має бути чітка дорога до членства і мають бути схвалені гарантії безпеки, а восени  також мають розпочатися переговори в ЄС", — зауважив гарант.

Крім того, Зеленський закликав світ чітко визначатися з усіма проявами російської агресії, не лише в Україні, а також навів приклад російської  окупації у Молдові.

"Ми всі бачимо, звідки походить агресія, хто є агресором. Росія обрала шлях агресії... Але російський контингент перебуває у Придністров’ї вже понад 30 років. І як довго ще буде там лишатися? На це запитання треба дати відповідь", — пояснив він.

Що відомо про саміт у Молдові

У саміті Європейської політичної спільноти взяли участь близько 50 європейських лідерів: президенти та прем’єр-міністри. Відвідали саміт голова Європейської ради Шарль Мішель, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та голова Європарламенту Роберта Метсола. Ключовими темами зустрічі знову стали мир, безпека, питання клімату та енергетики.

На час проведення саміту над Молдовою закрили повітряний простір, виключення лише для літаків офіційних делегацій. Також частково перекрили деякі дороги.

Нагадаємо, Зеленський заявив війна України з Російською Федерацією триватиме до перемоги нашої держави. Країна-окупант може припинити її в будь-який час, залишивши захоплені території.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.06.2023 16:30