Фото: Генштаб ЗСУ

Як звільнення Роботиного вплине на подальший наступ ЗСУ: роз'яснення аналітиків

Звільнення Силами оборони населеного пункту Роботине Запорізької області позбавить окупаційні війська позицій біля західного флангу та дасть українським воїнам більше простору для маневру. Також це дозволить почати наступ на другі лінії оборони Російської Федерації.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW). За даними аналітиків, для успішного просування ЗСУ углиб російських оборонних ліній потрібно розширити площу цього просування, аби запобігти відрізанню військами РФ "надто вузького удару".

ISW зазначає, що геолокаційні кадри, опубліковані 22 і 23 серпня, показують, що українські війська просунулися далі у село Роботине Запорізької області й контролюють більшу його частину, а також досягли успіхів на захід від Вербового. Російські загарбники, ймовірно, сподівалися використати свої позиції в Роботиному та навколо нього як відправний пункт для контратак проти західного флангу українського наступу на схід від Роботиного, де українські сили розширюють просування через перші лінії оборони РФ.

Просування ЗСУ у цьому районі підвело українські війська приблизно на два кілометри від другорядних рубежів російської оборони, до більш суцільної сукупності польових укріплень, що складаються з протитанкових ровів та "зубів дракона". Повідомляється, що масштаб мінування у цій місцевості залишається невідомим, хоча райони перед вторинними лініями оборони можуть бути менш інтенсивно заміновані для того, аби у російських військ була можливість відступити.

Нагадаємо, 22 серпня у Міністерстві оборони повідомили, що ЗСУ звільнили Роботине Запорізької області. Це перший опорний пункт окупантів на шляху до Мелітополя. За 25 кілометрів від Роботиного розташований окупований Токмак, а далі, за 48 кілометрів, — Мелітополь. Саме звільнення Мелітополя аналітики називають одним із ключових завдань для української армії в ході наступу на Півдні. А ось деокупація Роботиного дозволить українським захисникам проривати оборону далі. 

Раніше повідомлялось, що у четвер зранку, 24 серпня, у Криму висадилися українські військові. Там відбувся бій з російськими загарбниками. За словами представника розвідки Андрія Юсова, в бою біля мису Тарханкут, неподалік села Маяк, брали участь плавзасоби та авіація.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 11:37