Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Яка ситуація на Харківському напрямку: тривожна заява речника ОСУВ "Хортиця"

Російські окупанти не полишають спроб зайняти більш вигідні позиції для подальшого просування вглиб Харківської області. Водночас українським військовим вдалось частково стабілізувати ситуацію на даному відтинку фронту.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

"Наразі на Харківському напрямку оперативна обстановка залишиться складною, динамічно змінюється. Нашим силам оборони та безпеки загалом усім залученим підрозділам вдалося частково стабілізувати ситуацію", — наголосив Волошин.

За його словами, ворогів які зайшли на Харківщину, знищують усіма наявними засобами: артилерією, дронами, а також силами піхоти.

"На тому напрямку вдалось стабілізувати ситуацію в тому плані, що просування (ворога, — ред.) в певних ділянках і населених пунктах зупинено", — заявив речник ОСУВ "Хортиця".

При цьому, як зазначає Волошин, росіяни намагаються забезпечити для себе сприятливі умови для подальшого просування і з метою зайняти більш вигідні позиції на місцевості.

"Однак, сили оборони продовжують зосереджувати основні зусилля, щоб не допустити ворожого просування вглибину нашої оборони, зірвати виконання ним завдань і щодо встановлення повного контролю над північною частиною Харківської області", — резюмував Назар Волошин.

Ситуація на Харківщині

За даними Генштабу, на Харківському напрямку з початку минулої доби підрозділи наших військ успішно відбили чотири атаки противника на напрямках Пильна — Липці, Лукянці — Слобожанське, Пильна — Слобожанське, Муром — Стариця. Бої ще тривають на напрямках Глибоке — Липці, Лукʼянці — Слобожанське, Пильна — Слобожанське, Муром — Стариця, Плетенівка — Вовчанськ. Втрат позицій нашими підрозділами не допущено. 

Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську та тримають ситуацію там під контролем. Втрати загарбників на Харківському напрямку з початку доби становлять 95 військовослужбовців та 27 одиниць озброєння і військової техніки. Загалом, з 10.05.2024, на цьому напрямку противник втратив 710 російських окупантів вбитими та пораненими, також знищено 125 одиниць ворожих озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку українські підрозділи відбили 20 атак противника. Водночас бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка — Іванівка, Котлярівка — Піщане, Куземівка — Стельмахівка, Ковалівка — Новоєгорівка. В окремих районах, в результаті інтенсивного вогневого впливу противника, наші підрозділи здійснили перегрупування на більш вигідні позиції.

Нагадаємо, 15 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що тривають захисні дії українських військових на харківському й інших напрямках фронту. Підрозділам Збройних сил України вдалося частково стабілізувати ситуацію.

Своєю чергою російський диктатор Володимир Путін рішуче применшив загрозу українських контратак по всій лінії фронту, вказавши далі, що, за його оцінкою, Україна не може і не зможе звільнити територію, яку захопили російські війська, і що це дозволить російським силам продовжувати поступовий наступ нескінченно. На думку аналітиків Інституту вивчення війни, глава Кремля неправильно оцінює тактичні можливості, якими володітиме українська армія, як тільки допомога США у сфері безпеки почне надходити на фронт у великих масштабах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.05.2024 11:22