Фото: Pexels

Яке церковне свято 10 січня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У середу, 10 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день пам’яті святителя Григорія Ніського. Його вважають одним з найглибших філософів серед святих.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Григорія

Григорій народився у християнській родині: його братом був Василь Великий, а сестрою — преподобна Макріна. Він з ранніх літ вивчав релігійні тексти. Коли помер його батько, разом з усією сім’єю переїхав в Кесарію Каппадокійську. Пішов в нехристиянську церкву. Сам вивчав філософію та інші науки, а після навчання став вчителем.

Згодом він одружився, але рання смерть обраниці кардинально змінила світогляд Григорія. Він пішов у монастир, яким керував його брат.

Фото: святий Григорій Ніський. Джерело: commons.wikimedia.org

Фото: святий Григорій Ніський. Джерело: commons.wikimedia.org

Згодом імператор Валент звинуватив святого, що той надмірно витрачає церковні гроші та хотів заарештувати Григорія. Йому вдалося втекти з-під варти. Григорій три роки переховувався у мандрах. Коли імператор помер — повернувся до Ніси. Протягом життя він написав багато творчих робіт. 

Що не можна робити у цей день

  • Не можна погано думати про інших людей та лихословити.
  • 10 січня не варто стригтися — можна позбутися свого щастя.
  • Заборонено ворожити.
  • У цей день варто відмовитися від вживання спиртного.
  • 10 січня не можна скаржитися на здоров'я без явних на те причин — можна накликати серйозні хвороби.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.01.2024 05:31