Фото: depositphotos

Яке церковне свято 9 лютого: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У п'ятницю, 9 лютого, за новим церковним календарем християни святкують день пам'яті мученика Никифора. Цей святий віддав своє життя за віру.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Никифора

Святий Никифор жив в місті Антіохій Сирійський. Там же мешкав пресвітер Саприкій, з яким вони були надзвичайно близькими друзями. Проте підступні вороги і їхня заздрість призвела до того, що Никифор та Саприкій сильно посварилися. Вони настільки зненавиділи один одного, що навіть перестали розмовляти. Через деякий час Никифор свою помилку зрозумів і прийшов до друга просити вибачення. Але він не захотів його слухати.

В цей час імператори Валеріан і Галієн починають гоніння на християн. Одного з перших було ув’язнено Саприкія. Його віра у Христа була щирою і жодні тортури не змогли змусити його відмовитися від Бога. Через це його було засуджено до страти. Никифор, почувши про це, прийшов до Саприкія і зі сльозами знов просив його пробачити. Але він навіть перед смертю не хотів пробачити другові. Через це Господь забрав свою благодать у Саприкія. Пресвітер злякався знущань і погодився поклонитися ідолам.

Святий Никифор

Святий Никифор. Джерело: pmg.ua

Никифор свого друга дослухатися до серця і не зрікатися Господа на порозі Царства Небесного. І сказав тоді Никифор катам: "Я християнин і вірю в Господа нашого Ісуса Христа, від якого відкинувся Саприкій. Стратьте мене замість нього". Кати донесли його слова імператору. Саприкія відпустили, а Никифора вбили замість нього мечем.

Що не можна робити у День святого Никифора

  • Не можна сваритись та бажати комусь зла.
  • Не варто брати та давати гроші у борг.
  • 9 лютого не можна вишивати та в'язати.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 09.02.2024 09:52