Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Які об'єкти обстрілюють російські дрони-камікадзе в Україні: відповідь британської розвідки

Російська армія завдає повітряних ударів по українських промислових об'єктах. Москва для цієї мети використовує переважно дрони-камікадзе, що суттєво відрізняється від тогорічної тактики ворога.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у соцмережі X.

Протягом лютого 2024 року Російська Федерація атакувала за допомогою безпілотних літальних апаратів на українську інфраструктуру, у тому числі електроенергетику.

Сили протиповітряної оборони збивали БпЛА, але російські удари, швидше за все, завдали шкоди українським електростанціям та електричним підстанціям. Ці атаки відбулися по всій території України, завдавши шкоди регіональній енергетичній інфраструктурі, зокрема в Донецьку, Дніпрі та заході, аж до Львова.

У зведенні британської розвідки наголошується, що російські атаки, швидше за все, були здійснені за допомогою комбінації дронів-камікадзе, ракетних систем класу "земля-земля" та звичайної реактивної артилерії. При цьому не ворогом не застосовувалась авіація дальньої дії, як було у 2022 та 2023 роках.

"Цілком ймовірно, що Росія спробувала атакувати регіональні енергетичні об'єкти, щоб погіршити промисловість в Україні. Попри ці атаки, електромережа України підтримує стабільну роботу", — йдеться у зведенні міноборони Великої Британії.

Зведення британської розвідки 4 квітня

Інфографіка: британська розвідка

За даними Інституту вивчення війни, затримки допомоги Заходу у сфері безпеки, швидше за все, зроблять енергетичну інфраструктуру України вразливішою для ударів Росії. У таких обставинах Київ буде змушений зробити важкий вибір щодо власної протиповітряної оборони.

Раніше заступник міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що енергетичні об'єкти постійно потрапляють під удар російської армії. Найважча ситуація з критичною інфраструктурою у прифронтових областях України.

Варто зазначити, що внаслідок російських обстрілів, що сталися під ранок середи, 7 лютого, у деяких містах України пошкоджено лінії електропередач та знеструмлено підстанції. Без світла залишилося понад 20 тисяч абонентів у Києві, Харкові та Миколаєві.

Нагадаємо, на початку лютого російські окупанти другу ніч поспіль атакували дронами Кривий Ріг Дніпропетровської області. Вони поцілили в об'єкт енергетики. Після цього в місті ввели аварійні відключення світла, а в місті були перебої зі зв'язком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.03.2024 12:13