Фото: armyinform.com.ua / ілюстративне

Якого віку росіяни наймасовіше гинуть в Україні: дані The Economist

За даними The Economist, згідно з останніми підрахунками, загальна кількість втрат російської армії на кінець 2023 року становить від 290 тисяч до 460 тисяч солдатів. Найбільше загиблих, пише видання, припадає на солдатів віком від 35 до 39 років.

Джерело зауважує, що важко підрахувати, скільки російських солдатів було відправлено на смерть до України. Одні з найповніших видань — "Медіазона" та "Медуза", які є незалежними російськими ЗМІ, — використовують публічні некрологи та офіційні записи для визначення приблизної кількості загиблих. Востаннє, коли The Economist повідомляв про своє дослідження у липні 2023 року, ця цифра становила від 40 тисяч до 55 тисяч військових РФ. Вона продовжує різко зростати. П'ять діаграм нижче ілюструють останні результати, надруковані 24 лютого.

Орієнтовні втрати російських військових в Україні

Скріншот The Economist

Згідно з новим дослідженням, кількість загиблих у Росії підстрибнула до 66 000-88 000 станом на 31 грудня 2023 року. Ця оцінка вкладається в діапазон недавніх даних західних спецслужб: остання оцінка Міністерства оборони Великої Британії становила 70 тисяч осіб. Офіційні особи в Америці вважають, що це число може сягати 120 тисяч (див. діаграму 1).

Російські військові, які були вбиті в Україні

Скріншот The Economist

Дані також можна переглянути по тижнях (див. графік 2). Це показує помітне зростання втрат Росії на початку та кульмінації українського контрнаступу у 2023 році, а також значні втрати минулої зими під час битви за Бахмут. Ці дані не містять кількість солдатів, які зникли безвісти або були тяжко поранені в бою. Розрахунки, засновані на оприлюднених документах Міністерства оборони США, показують, що на кожного вбитого в бою, ймовірно, припадає від трьох до чотирьох російських солдатів. (Співвідношення поранених і вбитих українських солдатів набагато вищі — від шести до майже восьми.) Останні підрахунки загиблих вказують, що до кінця 2023 року з обойми вибуло від 290 000 до 460 000 російських солдатів, що згідно з оцінками становить усі сили вторгнення в лютому 2022 року.

Підтверджено загибель російських військових в Україні

Скріншот The Economist

Третя діаграма дає розбивку за типами російських солдатів, які вмирають в Україні. (При цьому використовуються лише солдати, імена яких були ідентифіковані, що становить приблизно половину передбачуваного числа загиблих у дослідженні.) Хоча багато було заяв про використання Росією засуджених та приватних військових компаній (ПВК), ці солдати, схоже, становлять меншість смертей. Менш як 19% виявлених військовослужбовців були засудженими, а близько 6% належали до ПВК. Для порівняння, близько 25% перебували у регулярних військових частинах.

Орієнтовна кількість загиблих російських військових в Україні

Скріншот The Economist

Найбільше загиблих припадає на солдатів віком від 35 до 39 років: з 2022 року, за оцінками, загинуло від 15 тисяч до 17 тисяч осіб. Але у відсотковому відношенні до чоловічого населення найбільші втрати зазнали солдати віком від 25 до 29 років. Дані свідчать, що понад 1% всіх російських чоловіків віком від 20 до 50 років могли бути або вбиті, або тяжко поранені в Україні з початку повномасштабної війни.

Орієнтовна кількість загиблих російських військових

Скріншот The Economist

Остання діаграма містить ці цифри в історичному контексті. До квітня 2023 року Росія вже втратила більше солдатів через вторгнення в Україну, ніж за всі попередні війни з 1945 року. До січня кількість смертей збільшилася приблизно вдвічі. За даними аналітичного центру RUSI, Кремль вважає, що нинішній коефіцієнт відтоку кадрів може зберегтися до кінця 2025 року.

Дослідження "Медіазони" та "Медузи" охоплює лише Росію. Як відомо, 25 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії загинула 31 тисяча українських солдатів.

Тим часом підтверджена кількість загиблих серед мирного населення України значно перевищує 10 тисяч, а справжня кількість, як пише видання, ймовірно, набагато вища.

"Всі ці дані дають сумне уявлення про великі втрати від російського вторгнення. Путіна, схоже, не лякає кров на його руках, чи то кров ворога, чи власна кров Росії", — пише The Economist.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що втрати військ країни-агресорки у п'ять разів перевищують втрати української армії. В інтерв'ю телеканалу Fox News український гарант зазначив, що російські окупанти на полі бою в Україні втратили понад 400 тисяч солдатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 23:25