Фото: "Слово і діло"

Якщо політики США не проголосують за пакет допомоги Україні, посміхатимуться лише Путін і Сі Цзіньпін, — Кемерон

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон закликав Конгрес США схвалити виділення пакета військової допомоги Україні. За його словами, якщо цього не станеться, тішитимуться лише російський диктатор Володимир Путін та лідер Китаю Сі Цзіньпін.

Про це пише Sky News.

Глава британського МЗС виступив на конференції з безпеки Aspen у Вашингтоні. Він наголосив, що європейська безпека — це й американська безпека. У цьому питанні необхідна єдність.

"Ми повинні передати ці гроші українцям, ми повинні підтримати їх і зробити так, щоб програв Путін, бо якщо ці гроші не пройдуть голосування, то посміхатимуться лише дві людини. Одна з них — Володимир Путін у Москві. Інша — Сі Цзіньпін у Пекіні", — наголосив британський міністр.

До того ж він додав, що не хоче "дарувати жодному з цих людей різдвяний подарунок".

"Я бачу велике випробування для нашого покоління, великий виклик для нашого покоління", — додав Камерон.

Затягування виділення фінансової допомоги Україні від США

За останній місяць в американському Конгресі розгорілася політична боротьба між демократами та республіканцями за проекти надання фінансової допомоги Україні та Ізраїлю, а також фінансування безпеки південного кордону країни з Мексикою. Вже наприкінці жовтня повідомлялося, що у Штатів залишилося понад 5,4 мільярда доларів для допомоги Україні. На цій підставі президент США Джо Байден запросив у Конгресу 106 мільярда доларів на допомогу Ізраїлю та Україні, а також на зміцнення оборонно-промислового комплексу. З цієї суми 61,3 мільярда доларів пропонувалося виділити на постачання Україні, а 14,3 мільярда доларів — Ізраїлю.

Однак Палата представників 2 листопада затвердила альтернативний законопроект новообраного спікера Майка Джонсона, що передбачає військову допомогу обсягом 14,3 мільярда доларів виключно Ізраїлю без України. Демократична більшість у Сенаті заблокувала розгляд цього документа.

Пізніше Майк Джонсон запропонував проект тимчасового двохетапного фінансування без урахування допомоги Україні та Ізраїлю. 15 листопада Сенат підтримав цей законопроект, щоб уникнути зупинки роботи уряду США (т.зв. "шатдауну"). 16 листопада президент Джо Байден підписав документ.

Своєю чергою радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван днями заявив, що Сполучені Штати не зможуть передавати Україні зброю, якщо Конгрес не підтримає законопроект про надання країні фінансової допомоги. Водночас республіканці висувають вимогу, аби будь-який законопроект про допомогу Україні та Ізраїлю також вміщував зміни, спрямовані на посилення безпеки американських кордонів. Нещодавні переговори сенаторів від Демократичної та Республіканської партій щодо захисту південного кордону США з Мексикою були невдалими.

Нагадаємо, 7 грудня Сенат Сполучених Штатів Америки заблокував винесення на голосування законопроекту щодо додаткового фінансування військової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.12.2023 21:59