Фото: Інгріда Шимоніте / скріншот

Яку допомогу Україна отримає від Литви наступного року: заява глави уряду

Україна отримає від Литви у 2024 році близько 340 мільйонів євро. Частину грошей витратять на сферу освіти та біженців.

Про це повідомила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, пише LRT.

"З іншого боку, є потреби, які пов'язані не з нами, а з чимось дуже важливим для нас, як, наприклад, Україна. У найближчі роки нам знадобляться кошти не тільки для підтримки біженців", — сказала вона.

За словами Шимоніте, Литві також доведеться продовжувати надавати підтримку, якщо держави Європейського союзу не узгодять бюджетний захід ЄС у розмірі 50 мільярдів доларів.

Глава литовського уряду уточнила, що допомогу для України уряд оцінює загалом близько чотирьох десятих відсотка ВВП, це близько 340 мільйонів євро. Уточнюється, що частина фінансів піде на підтримку вчителів.

Нагадаємо, 5 серпня Литовська Республіка виділила Україні пакет нової допомоги. Зокрема, туди увійшли ракети NASAMS, безпілотники, матеріально-технічне обладнання. Крім передання військової техніки, Литва також продовжить навчання українських солдатів, надавати медичну допомогу та реабілітацію, консультувати експертів, вносити кошти в міжнародні фонди допомоги Україні.

Раніше Україна, Польща та Литва домовилися перенести перевірку української агропродукції з українсько-польського кордону в литовський порт Клайпеди. Таким чином сподіваються пришвидшити її транзит польською територією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 23:27