Янукович подав ще один позов до ОАСК проти Верховної Ради

14 СІЧНЯ 2022 17:01

Експрезидент України Віктор Янукович подав ще один позов до Окружного адміністративного суду Києва у зв’язку з позбавленням його звання президента, повідомила представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря. Янукович вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, окрім імпічменту.

Повідомляє TrueUA з посиланням на Радіо Свобода.

«Окружний адміністративний суд Києва вже відкрив провадження у цій справі (№640/39069/21) і призначив справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін і проведення судового засідання. Тобто рішення суду за цим позовом може бути ухвалене практично у будь-який момент», – написала Совгиря.

Вона нагадала, що Верховна Рада позбавила Януковича звання президента України шляхом ухвалення закону України від 4 лютого 2015 року № 144-VIII, який наразі чинний.

«Конституційність цього закону оскаржувалась до Конституційного суду України, проте КСУ в грудні 2019 року закрив провадження за цим конституційним поданням зазначивши, що цей спір не є правовим, носить політичний характер, а тому не підсудний Суду», – повідомила представниця Верховної Ради в КСУ.

У грудні Совгиря повідомляла, що Янукович звернувся до ОАСК із позовом до Верховної Ради, в якому просить визнати, що Верховна Рада не мала компетенції ухвалювати акт про його самоусунення з посади президента, і суд відкрив провадження за цим позовом.

Окружний суд публічно не повідомляв про відкриття провадження і не коментував останньої заяви представниці ВРУ.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Офіс британського прем'єра вибачився за вечірки напередодні похорону принца Філіпа

Політика, 14.01.2022 17:01