Фото: ua-energy.org

Японія і Норвегія виділили Україні $760 млн: куди спрямують кошти

Україна отримала 760 мільйона доларів у вигляді грантів від Японії та Норвегії. Кошти спрямують на виплату пенсій, зарплати педагогам та рятувальникам.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

Зазначається, що до загального фонду Державного бюджету України надійшло 760 мільйона доларів на безповоротній основі, як другий грант шостого додаткового фінансування в рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine). Загальний обсяг додаткового фінансування складається з грантів урядів Японії та Норвегії (465 мільйона доларів та 295 мільйона доларів відповідно).

Виділені кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків Держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та оплату праці педагогів.

"З початку повномасштабного вторгнення Уряди Японії та Норвегії неодноразово демонстрували Україні свою непохитну підтримку та солідарність. Допомога міжнародних партнерів є критично важливою для фінансування соціальної сфери України під час війни. Вдячний партнерам за готовність допомагати та активно співпрацювати у вирішальний для України час", — заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

У міністерстві наголосили, що у 2024 році Україна отримала вже близько 1,2 мільярда доларів зовнішньої фінансової допомоги від донорів через проекти Світового банку. З них майже 75% — гранти.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що Японія та США продовжуватимуть підтримувати Україну за угодою, яку підписали країни "Великої сімки" минулого року. Вони працюватимуть спільно над збереженням і збільшенням санкцій проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.02.2024 14:16