Колаж TrueUA

Єврокомісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги: названо суму

У середу, 24 квітня, Україна отримала другий транш від Європейського Союзу з пакета допомоги на 50 мільярда євро. Йдеться про суму у 1,5 мільярда євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"ЄС виділив Україні другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. Це 1,5 мільярда євро, які спрямуємо на покриття найважливіших бюджетних видатків", — написав він у Telegram.

Прем'єр заявив, що загалом у 2024 році Україна в межах програми Ukraine Facility має отримати 16 мільярда євро. Третій транш становитиме 1,89 мільярда євро.

"Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п'яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів. Розраховуємо на швидке виділення третього траншу. Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє", — підсумував Шмигаль.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що "Україна несе на своїх плечах важкий тягар", тому Європа залишається єдиною та рішучою у наданні допомоги Києву.

"Сьогодні ми виділяємо додаткові 1,5 мільярда євро в рамках програми в Україні на суму 50 мільярда євро. Це життєво важливо для того, щоб держава та служби України працювали, поки вона дає відсіч агресору", — зазначила вона.

Скріншот сторінки Х Урсули фон дер Ляєн

Скріншот сторінки Х Урсули фон дер Ляєн

Що таке Ukraine Facility

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

27 лютого Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для України. Європейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання нашій державі 50 мільярдів євро. Уже 28 лютого Рада ЄС схвалила початок програми Ukraine Facility

Варто зазначити, що перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 4,5 мільярда євро України отримала 20 березня. 

Нагадаємо, цього року Європейський інвестиційний банк виділить Україні кредити на 560 мільйонів євро. Вони призначені на проекти в енергетиці, транспортній системі та відновленні житлової інфраструктури країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.04.2024 14:20