Джо Байден. Джерело: Facebook

Європа готова скоротити інвестиції в Китай, якщо Пекін продовжить підтримку Москви, — Байден

Союзники у Європі готові зменшити інвестиції у Китай, якщо Пекін продовжить підтримувати Росію. Китай не постачає безпосередньо зброю Москві, але надає країні-агресору "інформацію й можливості".

Про це заявив президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден, пише Bloomberg. 

"Президент Китаю Сі Цзіньпін вважає, що його країна є досить великим ринком, щоб мати можливість залучити будь-яку країну, включаючи європейські країни, інвестувати туди в обмін на зобов’язання з боку Європи. Деякі з наших європейських друзів збираються згорнути свої залучені інвестиції", — зазначив Байден.

За словами політика, немає жодного світового лідера, з яким він не готовий мати справу, включно з Сі Цзіньпіном. Водночас він зазначив, що Китай не постачає безпосередньо зброю Москві, але наголосив, що Пекін не отримає фінансової вигоди, "якщо надаватиме РФ інформацію й можливості".

"У своєму комюніке на саміті НАТО, який проходив з 9 по 11 липня Альянс назвав Китай "вирішальним фактором" війни Росії проти України. У комюніке детально описано постачання Китаєм матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировина, які служать ресурсами для оборонного сектора Москви", — зазначили Bloomberg. 

Зі свого боку Китай неодноразово заявляв, що не постачає зброю ні Росії, ні Україні та "суворо контролює" експорт товарів подвійного призначення. Пекін звинуватив Вашингтон та його союзників у розпалюванні війни та введенні "незаконних односторонніх санкцій". 

Нагадаємо, 11 липня Офіс президента повідомляв, що в межах 75-го саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом. У ході перемовин лідери також обговорили відновлення справедливого й тривалого миру для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.07.2024 03:35