Європа проти Трампа та підтримала Іран

09 ТРАВНЯ 2018 13:09

Канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей закликали Тегеран не відступати від угоди щодо ядерної програми, укладеного в 2015 році, незважаючи на вихід з нього Сполучених Штатів. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на The Guardian.

«Ми просимо Іран проявляти стриманість у відповідь на рішення США», - йдеться в спільному комюніке, поширеному ввечері у вівторок, 8 травня.

На думку європейських лідерів, іранському керівництву слід продовжити виконання своїх зобов'язань.

Відповідно до звітів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що стежить за виконанням угоди, Іран дотримується її умов, підкреслюється в заяві.

Одночасно Меркель, Макрон і Мей вказали, що їхні уряди залишаються прихильними виконання угоди з Іраном і мають намір працювати з іншими учасниками угоди з тим, щоб її умови продовжували виконуватися.

«Це включає збереження економічних переваг для іранського народу, пов'язаних з угодою», - вказали автори заяви.

Раніше в той же день президент США Дональд Трамп оголосив, що Вашингтон виходить з угоди щодо ядерної програми Ірану, і підписав відповідний меморандум. Він назвав угоду з Іраном в його теперішньому вигляді неприйнятним, зазначивши, що воно допускає можливість обману з боку Тегерана, який може продовжити збагачення урану. Глава Білого дому заявив про «безсумнівних доказах» того, що Іран всупереч своїм обіцянкам продовжує розробляти ядерну зброю.

Політика, 09.05.2018 13:09