Фото: zbruc.eu

Європейська країна погодилася допомогти розблокувати польсько-український кордон

Естонія може допомогти розблокувати польсько-український кордон. Балканська країна зацікавлена, щоб якнайшвидше вивільнити від протестувальників пункти пропуску.

Заяву міністра закордонних справ Естонії Маргуса Цахкна цитує видання РАР.

Урядовець зустрівся з польським колегою Шимоном Шиньковським вель Сенком. За словами глави МЗС Естонії, польські прикордонні переходи використовуються, зокрема, для доставки життєво важливої гуманітарної та оборонної допомоги, а також для транспортування товарів, які підсилюють економіку України.

"Тому Естонія готова зробити свій внесок у пошук швидкого рішення", — підкреслив естонський міністр.

Також естонський міністр наголосив, що з польським главою МЗС обговорили питання початку переговорів про вступ України до ЄС та запровадження додаткових санкцій до Росії.

"Ми наближаємося до дуже важливого тижня, протягом якого я очікую прогресу на шляху України до ЄС, а також ухвалення 12 пакету санкцій", — заявив Цахкна.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними потягами. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі потяга 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів із напівпричепами. Потяг курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.12.2023 18:27