Фото: Віктор Янукович. Джерело – Vidia.org

Європейський суд скасував санкції проти Януковича: чим керувалась Феміда

Санкції, які були введені Радою Європейського Союзу проти колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра два роки тому, є недійсними. Відповідне рішення ухвалив Суд Євросоюзу.

Про це повідомляє Euronews.

"Суд загальної юрисдикції Європейського Союзу скасував санкції ЄС проти колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра, які їх успішно оскаржили", — пише видання.

Чому суд виправдав Януковичів

Згідно з рішенням суддів, Рада Євросоюзу зробила помилку у визначенні, коли внесла імена Януковичів до списку об'єктів санкцій у 2021 році, адже на той час не було достатніх підтверджень справедливості судового процесу проти них в Україні. Своєю чергою адвокати Віктора Януковича виступали з позицією, що судове рішення українського суду щодо нього у справі про державну зраду було політично мотивованим та процедурно несправедливим. На переконання правозахисників, колишній президент України не мав можливості оскаржити будь-яке інше обвинувачення у корупції.

Варто відзначити, що таку ж аргументацію стосовно відсутності впевненості в неупередженості українського процесу судді Євросоюзу застосували й стосовно Януковича-молодшого.

"Суд загальної юрисдикції ЄС скасував рішення щодо включення обох Януковичів до європейського санкційного переліку й наказав Раді ЄС оплатити юридичні витрати", — резюмувало Euronews.

Цікаво, що попри ухвалу суду, проти Януковичів досі діють європейські санкції, які були запроваджені іншим рішенням влітку 2022-го року. Вони фактично досі не мають права в’їжджати на територію Євросоюзу або володіти там будь-якими активами.

Раніше повідомлялось, що колишній президент України Віктор Янукович після втечі з України жодного разу не виїжджав із території Росії. Він проживає в елітному маєтку на Рубльовці.

Нагадаємо, що на початку жовтня працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт скерували до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 13:22