Фото: АрміяInform

Євросоюз планує ухвалити 12-й пакет санкцій проти Росії вже сьогодні, — Politico

Новий пакет санкцій ЄС проти Росії може бути схвалений у понеділок, 18 грудня. Це буде вже дванадцятий санкційний пакет проти країни-агресорки.

Про це повідомляє Politico із посиланням на неназваного європейського дипломата.

Як зазначив один із дипломатів, у понеділок відбудеться коротка письмова процедура ухвалення санкцій, і на сьогодні ж запланована офіційна публікація нового пакету обмежень для Росії. Це відбудеться після того, як Австрія зняла свої застереження щодо 12-го пакету санкцій Євросоюзу проти Росії, а Україна, своєю чергою, виключила австрійський банк Raiffeisen з переліку міжнародних спонсорів війни.

Експерти стверджують, що хоча чорний список НАЗК і не має юридичної сили, він важливий "символічно". Перебування в переліку посилює громадський тиск на "Райффайзен Банк", щоби змусити його піти з Росії.

Чому Raiffeisen Bank — міжнародний спонсор війни

Група Raiffeisen Bank потрапила до переліку міжнародних спонсорів війни ще в березні 2023 року. У НАЗК тоді зазначали, що російський підрозділ "Райффайзен Банк" сплачує величезні суми податків до російського бюджету, і ці гроші йдуть на фінансування війни проти України.

До того ж російський "Райффайзен Банк" офіційно визнав так звані "ЛНР" і "ДНР", а також називав війну в Україні "спецоперацією" на сайті та в документах свого російського представництва. Також банк безпосередньо допомагає російським окупантам — мобілізованим росіянам пропонують кредитні канікули та пільгові кредити.

Сам Raiffeisen Bank International запевняє, що має намір повністю залишити російський ринок. Однак цей крок уже двічі відтермінували. Очільник банківської групи Йоханн Штробль виправдовував зволікання тим, що вихід з Росії є "дуже складним".

Нагадаємо, днями очільники країн-членів ЄС дійшли згоди щодо 12-го пакету санкцій проти Росії. Цьому передували тривалі переговори. Поки що деталі нового санкційного пакету не розголошуються, однак раніше рекомендований Єврокомісією пакет санкцій передбачав пропозиції щодо перекриття комерційних доходів, отриманих від торгівлі російськими алмазами, і проти низки російських чиновників та бізнесменів, серед яких син Дмитра Медведєва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 13:51