Фото: Pixabay

Євросоюз посилив санкції проти Білорусі

У суботу, 29 червня, Рада Європейського союзу ухвалила низку санкцій проти Білорусі. Такі обмеження вже діють проти країни-агресорки Росії через війну проти України.

Відповідний документ опублікований на сайті Ради ЄС.

"Сьогодні Рада ЄС ухвалила обмежувальні заходи, спрямовані проти білоруської економіки, з огляду на участь режиму в незаконній, неспровокованій і невиправданій агресивній війні Росії проти України", — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що санкції спрямовано на різні сектори білоруської економіки - торгівлю, послуги та транспорт. Зокрема, Рада ЄС продовжила заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення та передових технологій, а також запровадила додаткові обмеження на експорт товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруського промислового потенціалу. Щоб мінімізувати ризик обходу, ЄС забороняє також транзит цих товарів через Білорусь.

Торгівля

У ЄС ввели заборону на експорт до Білорусі товарів і технологій морського судноплавства, а також предметів розкоші.

"Що стосується імпорту, буде заборонено імпорт прямо чи опосередковано, купівля чи передача саме золота та алмазів з Білорусі, а також гелію, вугілля та мінеральних продуктів, включаючи сиру нафту", — йдеться у повідомленні.

До того ж обмеження стосуються і експорту товарів і технологій, придатних для використання в нафтопереробці та скрапленні природного газу.

Обмеження на послуги

Рада ЄС заборонила надавати бухгалтерські, аудиторські, архітектурні та інженерні послуги Білорусі, її уряду, державним органам, корпораціям чи агентствам, а також будь-якій фізичній чи юридичній особі, яка діє від імені чи за їх вказівкою. Сюди входять також послуги з реклами, дослідження ринку та опитування громадської думки тощо.

Транспорт

Євросоюз розширив заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом по території ЄС на причепах і напівпричепах, зареєстрованих у Білорусі, у тому числі на вантажівках, зареєстрованих за межами Білорусі.

Як наголосили у Раді ЄС, такий крок необхідний для того, щоб мінімізувати ризик обходу санкцій.

Обхід санкцій

Для того, аби мінімізувати ризик обходу санкцій, ЄС забороняє транзит через територію Білорусі товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технологічному зміцненню Білорусі або розвитку її сектору оборони і безпеки.

Крім того, оператори ЄС, які продають бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми належної обачності, здатні виявити та оцінити ризики реекспорту до Росії та їх зниження.

"Нарешті, материнські компанії з ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка може призвести до результатів, яким намагаються запобігти санкції", — наголосили у Раді ЄС.

Захист європейських операторів

У документі також прописані заходи, які дозволяють операторам ЄС вимагати компенсацію за збитки, заподіяні білоруськими фізичними особами та компаніями через застосування санкцій та експропріацію, за умови, що громадянин країни-члена або відповідна компанія не має ефективного доступу до засобів правового захисту, наприклад, відповідно до відповідної двосторонньої угоди.

Нагадаємо, що раніше Рада Європейського Союзу схвалила 14 пакет санкційних обмежень проти Росії. Ці обмеження стосуються російського зрідженого природного газу та направлені на запобігання обходу Москвою санкційних обмежень за допомогою третіх країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.06.2024 15:17