Фото: ілюстративне. Джерело: tvoemisto.tv

Євросоюз та Литва виділили кошти на будівництво нових бомбосховищ для шкіл в Україні: про яку суму йдеться

Європейська комісія виділила 15 мільйонів євро на будівництво нових бомбосховищ для українських шкіл. Також до допомоги приєднується Литва. Країна надає додаткових пів мільйона євро і бере на себе відповідальність за реалізацію даного проекту.

Про це повідомляє прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні.

Зазначається, що таку угоду підписали між представництвом Європейської Комісії в Україні та литовським Центральним агентством управління проектами CPVA.

"Російська військова агресія позбавляє тисячі українських дітей нормального життя та освіти. Наша остання ініціатива підкреслює непохитну відданість ЄС забезпечити максимально безпечне освітнє середовище для всіх дітей в Україні", — заявила посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова.

Так, через терористичне знищення агресором шкіл, дитячих садків та інших освітніх закладів, кожна сьома школа в Україні пошкоджена або зруйнована. Близько 1,6 мільйона школярів і 0,2 мільйона дошкільнят не відвідують навчальні заклади, а близько 900 000 дітей заявляють про бажання навчатися дистанційно.

Програма ЄС надає перевагу регіонам, які потерпають від військових дій найбільше — Чернігівщина, Сумщина, Миколаївщина, Запоріжжя, Харківщина та Одещина. у цих прифронтових областях планують побудувати щонайменше п’ять укриттів. 

"Наша мета — повернути якомога більше дітей до школи. Для цього поблизу навчальних закладів мають бути побудовані безпечні укриття, що відповідають найсучаснішим вимогам. Діти та вчителі повинні мати змогу не лише сховатися від обстрілів, але й продовжити уроки та заняття під час, на жаль, регулярних повітряних атак", — заявила заступник директора литовського державного агентства CPVA Раса Сураучєнє.

Завдяки новозбудованим укриттям близько п’яти тисяч учнів цих шкіл у найближчі півтора року зможуть повернутися до офлайн навчання.

Нагадаємо, 10 січня Литва оголосила про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму 200 мільйонів євро. Туди, зокрема, увійдуть боєприпаси, генератори та бронемашини M577.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 18:11