Фото: АрміяInform

Ембарго на алмази та металопродукти: Євросоюз ухвалив 12-й пакет санкцій проти Росії із жорсткими обмеженнями

У понеділок, 18 грудня, Рада Європейського Союзу ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у зв'язку з продовженням агресивної війни Росії проти України. Зокрема, він передбачає обмеження на імпорт російських алмазів.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Зазначається, що обмеження спрямовані на важливі сектори російської економіки. Вони завдадуть "подальшого удару по здатності Путіна вести війну".

"У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні та продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет", — заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Пакет передбачає низку секторальних обмежень. Серед них:

  • посилення контролю за "ціновою стелею" на нафту: посилення механізму обміну інформацією та необхідність повідомляти Брюссель про продаж танкерів будь-якій третій країні;
  • поетапна заборона на імпорт алмазів з РФ, у тому числі оброблених у третіх країнах, та ювелірних виробів з алмазами. Воно триватиме з 1 березня до 1 січня 2024 року;
  • заборона імпорту інших товарів, таких як чавун, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга;
  • поетапна заборона імпорту зрідженого пропану;
  • обмеження на реекспорт до особливо чутливих товарів та технологій;
  • розширення переліку заборонених для продажу товарів;
  • нові санкції проти фізичних та 29 юридичних осіб, у тому числі з третіх країн;
  • деякі товари дозволені до імпорту, такі як предмети особистої гігієни та одяг;
  • розширення заборони на транзит на всі військові товари;
  • заборона використання програмного забезпечення;
  • необхідність повідомлення про переказ коштів за межі ЄС з РФ.

Передбачається, що заборона російських алмазів у ЄС позбавить бюджет агресора суттєвих доходів, адже третина алмазів у світі надходить від російської гірничодобувної компанії "Алроса". У Росії частка групи сягає 90%. 

Водночас ЄС вирішив зробити винятки з імпортних обмежень для РФ щодо предметів особистого користування, а також для машин, які мають дипломатичні номерні знаки для в'їзду до ЄС.

Крім того, щоб полегшити в'їзд до ЄС своїм громадянам, які проживають у Росії, країни Євросоюзу можуть дозволити в'їзд машин за умови, що вони не продаються та використовуються суто для особистого користування.

Реакція України на новий пакет санкцій проти РФ

Про прийняття 12-го пакету санкцій також заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак. 

"ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти РФ. Діаманти і не тільки. Приємно, що низка рекомендацій групи Макфола-Єрмака були враховані нашими партнерами", — написав він у Telegram.

Своєю чергою прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що "тиск на Росію повинен системно продовжуватися".

"Щоб знекровити російську воєнну машину. Щоб агресор відчув ціну розв’язаної війни та дорого заплатив за страждання й руйнування, завдані Україні", — зазначив він.

Нагадаємо, 4 грудня Європейський Союз продовжив частину санкцій проти Росії за порушення прав людини. Вони діятимуть до 8 грудня 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.12.2023 17:40