Повернення українських дітей. Джерело: Telegram-канал Андрія Єрмака

З окупованої території та Росії додому в Україну повернули дев’ять дітей і 20-річного юнака (фото)

У п’ятницю, 27 вересня, на Батьківщину вдалося повернути українських дітей. Повернення дев’яти дітей і 20-річного юнака з братом відбулося в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA.

Про це повідомили уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець і керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Вік повернутих від 13 до 17 років. Деякі з них мають інвалідність і важкі захворювання. Сьогодні ми вже зустріли дітей, яких із батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту й окупанти", — зазначив Єрмак.

Він додав, що повернуті українці — з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей і Криму. Деякі з повернутих дітей на початок повномасштабного російського вторгнення в Україну перебували в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Згодом їх окупаційна влада вивозила до Скадовська та Росії.

Єрмак уточнив, що завдяки посередництву Держави Катар діти змогли повернутися до рідних на підконтрольні Україні території та наразі отримують всю необхідну допомогу для їх реабілітації. Кожна дитина повернулась до своєї сім’ї.

"Вдячний партнерам за їхню стійку підтримку у поверненні наших маленьких українців додому та колегам з Офісу та команді омбудсмана України за злагоджену роботу. Завдання від президента — повернути кожну депортовану дитину додому", — підсумував Андрій Єрмак.

Дмитро Лубінець зауважив, що один із хлопців, який сьогодні повернувся на рідну землю, втратив тата, який захищав Україну під час російського вторгнення. Дехто з дітей — нарешті за тривалий час обійме рідних, які віддано несуть службу в різних структурах України. Дехто — повернувся до дідуся з бабусею, адже саме вони можуть подарувати щасливе дитинство на рідній землі.

"Заради допомоги у возз'єднанні, до нашого офісу зверталися не лише дорослі, а й самі діти, які мріяли виїхати до своїх мам і тат на рідну землю. Тож ласкаво просимо додому! Дякуємо дотичним державним органам за чудову співпрацю, яка принесла гарний результат. А фонду BGV за надання необхідної допомоги. Вкотре підкреслюю, що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти", — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 17 вересня начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомляв, що з тимчасово окупованих громад Херсонської області на підконтрольну територію України вдалося повернути ще десятьох дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2024 19:39