Фото: Офіс президента

Заступник Єрмака Шурма отримав протокол від НАЗК: виявили конфлікт інтересів

Національне агентство з питань запобігання корупції клало протокол про адміністративні правопорушення стосовно заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми через порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

За даними агентства, ще у 2022 році Шурма організував при Офісі президента Комітет електроенергетики. До участі в засіданнях Комітету були залучені: Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПАТ "НЕК "Укренерго", ДП "Оператор ринку", ДП "Гарантований покупець".

"Маючи приватний інтерес у вказаній сфері, Ростислав Шурма не повідомив у визначеному законодавством порядку про наявний конфлікт інтересів та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, брав участь в обговоренні та прийнятті на засіданнях Комітету рішень, які стосувалися його приватного інтересу", — наголосили у НАЗК.

До того ж агентство встановило, що рідний брат Ростислава Шурми Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел. А сам Ростислав Шурма у період з 2019-го по 2021 рік входив до складу наглядової ради АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Геліос", що є співзасновником трьох із названих вище компаній.

"Станом на липень 2022 року, коли відбулось перше засідання Комітету під головуванням Ростислава Шурми, у ДП "Гарантований покупець" була суттєва заборгованість по розрахунках за електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, придбану у компаній Олега Шурми. Сума заборгованості перед останніми сукупно складала майже 254 мільйони гривень", — пояснили в НАЗК.

Водночас джерелом для розрахунку з указаними компаніями можуть бути кошти ПАТ "НЕК Укренерго", що надходять ДП "Гарантований покупець" як оплата послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

"Прагнучи забезпечити ДП "Гарантований покупець" додатковим джерелом фінансування та сприяти погашенню заборгованості перед компаніями брата, Ростислав Шурма на засіданнях Комітету 23 серпня та 7 вересня 2022 року спонукав ПАТ "НЕК "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець" підписати та затвердити у НКРЕКП акти приймання-передачі наданих послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за січень, травень, липень, жовтень 2021 року та за лютий–червень 2022 року", — наголосили у НАЗК.

Відтак, у агенції зауважили, що ухвалені на засіданнях рішення Комітету, мали вплив на задоволення приватного інтересу Ростислава Шурми, а саме — створення умов для успішності бізнесу брата шляхом прийняття необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями.

Протокол вже направлено до суду. Якщо суд визнає посадовця винним, йому загрожує покарання у вигляді штрафу. Сам нардеп такі звинувачення поки не коментує.

Ростислав Шурма протокол

Інфографіка: НАЗК

Нагадаємо, 17 серпня 2023 року Bihus.Info оприлюднили розслідування про те, що брат Ростислава Шурми, Олег Шурма, володіє ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", які отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року, хоч, імовірно, не мали зв'язку з українською енергосистемою. За даними журналістів, з липня 2022-го по липень 2023-го ці компанії сукупно отримали понад 320 мільйонів гривень оплати за електроенергію за "зеленим тарифом" від держпідприємства "Гарантований покупець".

Водночас сам Ростислав Шурма заявив, що олігарх Ігор Коломойський замовив у журналістів Bihus.Info розслідування про його оточення. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 13:13