Фото: Офіс президента

Зеленський назвав перший крок для завершення гарячої фази війни в Україні

Припинення повітряних атак Росії на енергетичну інфраструктуру може стати першим кроком для проведення мирних перемовин із країною-агресоркою.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Financial Times.

Як наголосив гарант, досягнення результату у питаннях енергетики та свободи судноплавства було б сигналом того, що країна-агресорка, можливо, готова припинити війну.

"Ось вам живий приклад. Ми вирішили на першому Саміті, що може бути рішення щодо енергобезпеки. Так? Іншими словами: ми не атакуємо їх енергетику, вони не атакують нашу енергетику. Чи це веде до завершення гарячої стадії? Вважаю, так", — зауважив очільник держави.

Зеленський додав, що, у тому випадку, якщо Україна та РФ зможуть домовитися про припинення ударів по об’єктах інфраструктури, це буде значним кроком до деескалації конфлікту. Також не менш важливим є припинення російських ударів по зерновому коридору, українських портах та суднам.

"Якщо ми говоримо про вільне судноплавство, те рішення, яке може бути на Саміті, — по цивільних кораблях ніхто не має права бити і не можна блокувати моря, передусім Чорне море, в нашому випадку. Але це не значить, що вони не будуть застосовувати, наприклад, дрони по якихось наших військових цілях, а ми не будемо атакувати їхні військові цілі", — зазначив президент.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявляв, що Україна робить усе можливе для того, щоб бути у сильній позиції у питанні можливих переговорів з Російською Федерацією. Водночас цей процес буде залежати від виборів у Сполучених Штатах Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.10.2024 07:43