Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

Зеленський оприлюднив обіцянку від Сі Цзіньпіна: вона стосується Росії

Лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін пообіцяв президенту Володимиру Зеленському, що його держава не постачатиме Росії зброю для ведення війни проти України.

Таку заяву український лідер зробив під час прес-конференції з президентом США Джо Байденом.

"У мене була телефонна розмова з лідером Китаю (у квітні 2023 року, — ред.), тоді він сказав, що не даватиме зброю Росії. Якщо він поважна людина, то не буде цього робити, бо дав мені слово", — підкреслив Володимир Зеленський.

Своєю чергою Джо Байден підтвердив, що Китай не надає зброї Російській Федерації, але КНР може передавати окупантам технології, що також вважається допомогою.

Раніше лідери країн G7 закликали Пекін припинити підтримку Росії у її війні проти України. Китай звинувачують у тому, що він надає Москві технології та запчастини подвійного призначення, які необхідні росіянам для створення зброї, чим допомагає Кремлю обходити західні санкції.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 2 червня звинуватив Китай у підтримці зусиль зі стримування лідерів від участі у Саміті миру. 

Своєю чергою Китай відповів на заяви українського президента щодо мирного саміту у Швейцарії, запевнивши, що Пекін ніколи не розпалював полум'я російсько-української війни. Водночас позиція КНР щодо мирної конференції є дуже "відкритою та прозорою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 23:15