Фото: Офіс президента

Зеленський озвучив "дипломатичний сценарій" завершення війни з Росією

Якщо Росія хоче дипломатичного врегулювання війни в Україні, вона повинна вивести свої війська з окупованих територій. РФ має це зробити, не очікуючи силової деокупації з боку Збройних сил України.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю латиноамериканським ЗМІ.

Президент підкреслив, що те, чи військовим шляхом Україна деокупує свою територію, чи дипломатичним, залежить тільки від Росії.

"Якщо Росія хоче дипломатичного напрямку, вони повинні вийти, не чекаючи, поки у нас загине багато людей і ми виштовхнемо їх силою. Я вважаю, що ми деокупуємо наші території. А яким чином, для мене дуже важливо — втрачати людей або зменшити втрати. І від цього залежить потім, знову ж таки, чи готові ми будемо до будь-якого діалогу", — заявив Зеленський.

За його словами, для теперішнього керівництва РФ "на сьогодні простого виходу вже немає, бо вони вбивці".

"Але з найменшими втратами — у них є можливість знайти дипломатичний вихід з ситуації. Це значить без куль, без вибухів, без ракет почати виходити з нашої території", — сказав він.

Глава держави вважає, що після силової деокупації Росія буде шукати собі інших лідерів, які зможуть знайти підхід до цивілізованого світу.

"Якщо ми будемо битися до кінця і витиснемо їх силою, їх точно не буде в тому вигляді, в якому вони є зараз. Тому що в них буде вибух суспільний, що вони втратили і державу, і повагу, і місце за дипломатичним столом, і втратили армію, все втратили. В них буде всередині революція і не одна. Бо велика територія, і різні люди, різні народи там живуть. Тому буде багато всього", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, Угорщина продовжує нібито закликати до встановлення миру в Україні. Уряд сусідньої держави опублікував відеоролик, у якому тимчасово окупований Крим є частиною Російської Федерації.

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан ініціює припинення вогню і мирні переговори між України та Російською Федерацією ще до початку контрнаступу ЗСУ. Він нібито намагається запобігти "кривавій різні".

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів прем’єр-міністр Угорщини Віктору Орбану щодо мирних переговорів з Російською Федерацією. Голова МЗС наголосив, що Україна більше, ніж будь-хто у світі, хоче якнайшвидшого відновлення миру, "але миру справедливого, який передбачатиме насамперед відновлення територіальної цілісності".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2023 21:30