Фото: Офіс президента України

Зеленський повідомив, скільки українців звернулися до посольства в Ізраїлі

Вже понад 100 українців звернулися по допомогу до посольства України в Ізраїлі, встановлено місцеперебування п'яти співвітчизників на Півдні країни.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Між українським посольством та поліцією Ізраїлю є вся необхідна співпраця для з’ясування деталей про українців, які опинилися в районах бойових дій та обстрілів. На жаль, підтвердилася загибель двох громадян України. Мої співчуття рідним і близьким", — зазначив український президент.

Зеленський наголосив, що посольство України в Ізраїлі, усі українські дипломати, які опікуються цим регіоном, разом із розвідкою працюють цілодобово, щоб допомогти "всім нашим людям, які потребують допомоги". За його словами, вже є більш як сотня звернень до посольства від українських громадян. Встановлено місцеперебування п'яти українців на Півдні Ізраїлю.

Зеленський також звернувся до всіх громадян України в Ізраїлі: "Будь ласка, будьте уважними та виконуйте інструкції місцевих сил безпеки". Також президент додав, що дуже важливо, щоб увесь світ "реагував максимально принципово" на напад терористів ХАМАС на Ізраїль.

"І наступного тижня будемо працювати — разом із нашими партнерами – заради єдності світу в протистоянні терору. Різні міжнародні заходи вже заплановані. Українська позиція звучатиме, як завжди, на користь єдності та спільних дій", — сказав президент.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. На той час повідомлялося, що понад 150 осіб загинули та ще 1 104 людини дістали поранень внаслідок нападів терористів.

Тоді ж була інформація, що Армія оборони Ізраїлю вже зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які сьогодні захоплювали бойовики ХАМАС, та проводить зачистку.

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. 

Вранці 8 жовтня ліванське угрупування "Хезболла" обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вдень у неділю Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф.

Нагадаємо, що Іран підтримав бойовиків ХАМАС, які напали на Ізраїль. Радник верховного лідера країни Рахім Сафаві привітав палестинців з початком найбільшої за останні роки операції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.10.2023 03:24