Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський пояснив, чому "мирні ідеї" Китаю неприйнятні для України

Україна відкинула можливість проведення альтернативного "мирного саміту", які запропонував Китай. За підтримки Пекіна війна Росії проти України триватиме довше.

Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський під час спілкування зі ЗМІ на конференції "Діалог — Шангрі Ла" в Сінгапурі. Він заявив, що Україна без позитиву сприймає відмову Китаю взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Щодо альтернативних мирних самітів Зеленський наголосив, що Україна як жертва війни повинна самостійно пропонувати мирні ініціативи.

"За всієї поваги до будь-якої країни, ні Китай, ні Бразилія, ні будь-хто не орієнтується до кінця, що принесла Росія цією війною на територію нашої держави. Я бажаю всім країнам миру, щоби ні в кого не було втрат, масованих могил, жертв тощо. Але це українці загинули, це росіяни ґвалтували наших людей, наших жінок, вкрали десятки тисяч наших дітей. Ніхто не має права розказувати нам, як повинна закінчитися ця війна", — заявив український президент.

На думку Зеленського, за підтримки Китаю війна Росії проти України буде довшою, "а це погано для всього світу". Президент вважає, що Пекін допустив стратегічну помилку, підтримуючи агресора.

"Не можна казати, що ми базуємося на підтримці територіальній цілісності та суверенітету України, а при цьому підтримувати країну, яка порушує саме всі засади і принципи Статуту ООН", — сказав президент.

Зеленський також наголосив, що це нормально не підтримувати саміт миру, але зривати його — означає підтримку війни.

"Можна не допомагати Україні, цивілізованому світу закінчити війну. Але мені здається, зривати саміт миру, робити кроки на те, щоб послаблення було рівня присутності лідерів, робити все, щоб деякі лідери не доїхали до саміту миру, тиснути на них — це вже точно не наближає мир, і це не тільки підтримка Росії, це фактично підтримка війни", — підсумував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Зеленський також заявив, що Кремль намагається зірвати майбутній Глобальний саміт миру 15-16 червня у Швейцарії та шантажує з цією метою інші країни. Деякі держави наразі навіть стали допомагати Москві у цих намірах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.06.2024 10:40